Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Napätie medzi Ruskom a Gruzínskom: Nový spor pre zostrelenie stíhačky

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili (Zdroj: ČTK)

TBILISI - Nové napätie medzi Gruzínskom a Ruskom spôsobila informácia o zostrelení gruzínskej stíhačky nad separatistickým abcházskym územím. Gruzínska vláda zo zostrelenia lietadla obvinila v pondelok ruskú armádu, ktorá sa podľa jej slov dopustila "agresívneho útoku voči Gruzínsku".

Incidentom sú "veľmi znepokojené" Spojené štáty, ktoré Moskvu požiadali o vysvetlenie, oznámil hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Tom Casey. Ruský prezident Vladimir Putin podľa Kremľa "tlmočil gruzínskemu kolegovi Michailovi Saakašvilimu svoje prekvapenie nad tým, že Gruzínsko organizuje prelety vojenských lietadiel nad abcházskou konfliktnou zónou."



Stíhačku MiG-29 gruzínskeho ministerstva vnútra zostrelili pri vojenskej základni Gudauta v separatistickom Abcházsku. Veliteľ ruského letectva Alexander Drobyševskij incident poprel a povedal, že "20. apríla neboli žiadne lety a že piloti mali deň voľna". Kremeľ zostrelenie lietadla doslovne nepoprel, vyjadril len znepokojenie, že gruzínske špionážne lietadlá operujú v konfliktnej oblasti.

Abcházsko a Južné Osetsko, ktoré ležia na severe Gruzínska, sa odtrhli od centrálnej gruzínskej vlády počas vojny začiatkom 90-tych rokov. Rusko síce nezávislosť oboch regiónov oficiálne neuznalo, no obe separatistické vlády podporuje. Saakašvili prisľúbil obnovu vládnej kontroly v oboch regiónoch, pričom Moskvu obviňuje z podpory separatizmu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu