Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na západe Kanady bojujú s lesnými požiarmi: Niektoré trvajú ešte od roku 2023

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OTTAWA - Kanadskí hasiči od začiatku tohto týždňa bojujú s niekoľkými lesnými požiarmi na západe krajiny. Táto oblasť čelí extrémnemu suchu a minulý rok zažila najhoršiu požiarovú sezónu v histórii. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Mnohé z požiarov vypukli len v uplynulých dňoch, hoci desiatky z nich stále horia od predošlého roka. Vláda sa preto obáva ďalšieho "katastrofického" leta. V Britskej Kolumbii sa hasiči sústreďujú v regióne Cariboo, kde sa v priebehu víkendu rýchlo rozšíril požiar spôsobený človekom. Záchranárom sa ho nedarí dostať pod kontrolu. Plamene tam zachvátili už 1 600 hektárov pôdy.

archívne video

Požiare v Kalifornii

"Je neuveriteľne sucho," uviedol jeden zo záchranárov. Požiar podľa neho v súčasnosti neohrozuje žiadnu infraštruktúru. Úrady ale pre istotu varovali obyvateľov, aby boli v prípade potreby pripravení na evakuáciu oblasti. V Britskej Kolumbii je aktívnych viac ako 110 požiarov, zatiaľ čo v susednej Alberte ich je 66. V druhej menovanej provincii ich je až 36 "prenesených" zo sezóny 2023.

Kanadská vláda v apríli varovala, že pozoruje znepokojujúce trendy nadmerných teplôt a extrémneho sucha. "Vzhľadom na horúčavy a sucho v celej krajine môžeme očakávať, že sezóna lesných požiarov sa začne skôr a skončí neskôr," povedal minister pre pripravenosť na núdzové situácie Harjit Sajjan. Sezóna lesných požiarov v roku 2023 – podľa Sajjana najhoršia, akú kedy Kanaďania zažili – si vyžiadala osem mŕtvych hasičov a 230-tisíc ľudí bolo vysídlených.

Viac o téme: PožiareKanada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu