Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Blinken v Šanghaji vyzval na rovnaké podmienky pre americké firmy v Číne

Antony Blinken s veľvyslancom USA v Číne Nicholasom Burnsom (druhý zľava) a prezidentom komory Ericom Zhengom Zobraziť galériu (3)
Antony Blinken s veľvyslancom USA v Číne Nicholasom Burnsom (druhý zľava) a prezidentom komory Ericom Zhengom (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool)

PEKING - Americký minister zahraničia Antony Blinken dnes v Šanghaji vyzval Čínu, aby zabezpečila rovnaké podmienky pre amerických pracovníkov a firmy pôsobiace v krajine. Šéf americkej diplomacie pricestoval na trojdňovú návštevu Číny v stredu a v piatok sa v Pekingu stretne na rokovaní so svojím čínskym náprotivkom Wang Iem a možno tiež s prezidentom Si Ťin-pchingom, informovala agentúra Reuters.

Blinken do Číny priletel krátko po tom, ako americký Kongres schválil balík pomoci pre Ukrajinu a ďalšie krajiny v hodnote 95 miliárd dolárov (2,24 bilióna korún), ktorý obsahuje niekoľko položiek, ktoré vyvolali kritickú reakciu Číny.

archívne video

Poslanci schválili zdanenie mimoriadnych ziskov energetických firiem (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Podpora totiž zahŕňa aj sumu zhruba osem miliárd dolárov na "obmedzenie vplyvu komunistickej Číny" v Ázii a na pomoc americkým spojencom v oblasti. Dve miliardy dolárov sú určené na vojenskú pomoc pre Taiwan, ktorý Čína považuje za svoju súčasť. Súčasťou balíka je tiež zákon, ktorým chcú americkí zákonodarcovia donútiť čínsku firmu ByteDance k odpredaju sociálnej siete TikTok.

Antony Blinken
Zobraziť galériu (3)
Antony Blinken  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool)

Skutočnosť, že sa Blinken na cestu do Číny vydal, ale svedčí o tom, že Washington a Peking sú aspoň ochotné o svojich sporoch diskutovať, podotýka agentúra AP. "Máme povinnosť voči svojim ľuďom, a vlastne povinnosť voči celému svetu, riadiť vzťahy medzi našimi krajinami zodpovedne," povedal Blinken pri dnešnom stretnutí so šéfom komunistickej strany Šanghaja Čchen Ťi-ningom.

"To, či zvolíme spoluprácu, alebo konfrontáciu, ovplyvní blaho nášho ľudu, našich krajín a budúcnosť ľudstva," uviedol Čchen. Americký minister zahraničia sa v Šanghaji rovnako stretol s americkými a čínskymi študentmi a sledoval l basketbalový zápas miestneho tímu Shangai Sharks.

Antony Blinken
Zobraziť galériu (3)
Antony Blinken  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool)

V piatok má Blinken na programe rokovania s čínskym ministrom zahraničia Wang Iem, ktoré podľa očakávania potrvá šesť hodín, napísal denník The Guardian. Jednou z tém budú podľa agentúr obavy USA a ich spojencov, že čínske firmy dodávajú Rusku technológie dvojitého využitia, ktoré ruská armáda používa vo vojne proti Ukrajine, už začala inváziou vo februári 2022.

Viac o téme: USAČínaAntony BlinkenAmerické firmy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu