Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Francúzsko pohrozilo rozšírením sankcií voči radikálnym izraelským osadníkom: Zomrelo ďalšie bábätko

(Zdroj: SITA/John Thys, Pool Photo via AP)

PARÍŽ — Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II. Informovala o tom agentúra AFP.

Obaja politici "rozhodne odsúdili“ nedávne vyhlásenia izraelských predstaviteľov o rozširovaní osád na Západnom brehu, "ktoré sú v rozpore s medzinárodným právom". Napätie na okupovaných územiach vzrástlo po útoku palestínskych extrémistov z hnutia Hamas a ďalších ozbrojených skupín na územie Izraela zo 7. októbra 2023. Vo februári tohto roka Francúzsko zakázalo vstup na svoje územie 28 radikálnym izraelským osadníkom. Európska únia minulý týždeň zaviedla sankcie na štyroch osadníkov a dve ich organizácie za násilnosti na území Západného brehu a Jeruzalema.

Nevyhnutnosť okamžitého a trvalého prímeria

Okrem troch miliónov Palestínčanov žije v Predjordánsku aktuálne aj 490.000 židovských osadníkov. Macron rokoval s jordánskym kráľom Abdalláhom aj o "katastrofálnej humanitárnej situácii" v Pásme Gazy a vyjadril veľké znepokojenie z možnej izraelskej ofenzívy v meste Rafah, kam pred bojmi ušlo viac než 1,5 milióna ľudí. Obaja lídri tiež nástojili na nevyhnutnosti okamžitého a trvalého prímeria v záujme umožnenia dodávok humanitárnej pomoci a ochrany civilného obyvateľstva v Pásme Gazy. Macron zopakoval, že "oslobodenie rukojemníkov zadržiavaných Hamasom je pre Francúzsko absolútnou prioritou".

Zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko. Infornuje agentúra AFP. Sabrín ar-Ruhovú lekári priviedli na svet cisárskym rezom. Jej matku cez víkend smrteľne zranil izraelský útok. Nemocnica Emirátov v meste Rafah uviedla, že predčasne narodené bábätko zomrelo vo štvrtok "napriek snahe personálu na novorodeneckej jednotke".

Jej strýko Rámí aš-Šajch pre AFP povedal, že mu nemocnica zatelefonovala a uviedla, že "jej stav sa zhoršil a už ju nemohli zachrániť". "Skonala, už je so svojou rodinou," uviedol. "Dnes som išiel do nemocnice vykonať všetko potrebné a priniesol som telo dievčatka domov. Otvoril som hrob jej otca Šukrího a pochoval som ho tam," dodal.

Svedkovia pre AFP povedali, že dom rodiny v Rafahu zasiahol izraelský útok, ktorý podľa ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy zabil najmenej 19 ľudí. Medzi zabitými boli aj Sabrínin otec a sestra. Matka Sabrín as-Sakáníová sa dostala na pohotovosť Kuvajtskej nemocnice v meste v kritickom stave so zraneniami hlavy a brucha. Zomrela krátko po privedení dievčatka na svet. Lekári začiatkom týždňa označili prežitie dievčatka za "zázrak".

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah, kde nachádza útočisko väčšina obyvateľov Pásma Gazy pred bojmi na iných miestach palestínskej enklávy.

Viac o téme: SankcieFrancúzskoIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu