Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

MIMORIADNY ONLINE Útoky pokračujú! Hamas zvažuje izraelský návrh na prímerie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Tsafrir Abayov)

GAZA - Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. Informuje agentúra AFP a DPA. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Izraela

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

ONLINE

21:35 Tisíce demonštrantov sa v sobotu vydali do ulíc Jeruzalema, aby žiadali dohodu o oslobodení rukojemníkov zadržiavaných od 7. októbra 2023 v palestínskom Pásme Gazy.

20:45 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken bude v pondelok a utorok rokovať v Saudskej Arábii o možnostiach na dosiahnutie prímeria v palestínskom Pásme Gazy a o snahách, ktoré môžu pomôcť zabrániť väčšiemu regionálnemu konfliktu.

19:54 Izrael by mohol avizovanú pozemnú operáciu v Rafáhu na juhu Pásma Gazy odložiť, ak bude uzavretá dohoda o prepustení izraelských rukojemníkov, ktorých stále zadržiava palestínske radikálne hnutie Hamas. Izraelskej stanici Channel 12 to povedal izraelský minister zahraničia Jisrael Kac.

19:07 Viac ako 200 ľudí zatkla nemecká polícia pri piatkových stretoch, ktoré sprevádzali propalestínsku demonštráciu a pokus zriadiť protestný stanový tábor vo vládnej štvrti v Berlíne. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na políciu. Demonštranti okrem iného požadujú, aby Nemecko prestalo podporovať Izrael vo vojne proti palestínskemu hnutiu Hamas.

18:25 Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive. Ako informoval spravodajský web The Times of Israel (TOI), v zostrihanom trojminútovom videu sa Siegel a Miran identifikujú a hovoria, že dúfajú v dohodu o rukojemníkoch, vďaka ktorej sa oni i ďalší zajatci Hamasu vrátia domov.

15:55 Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje. Informuje o tom agentúra AFP.

14:50 Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na okupovanom Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá. Informuje o tom agentúra AFP.

13:35 Irán v sobotu oznámil, že prepustí členov posádky kontajnerovej lode, ktorú iránske sily nedávno zadržali v Ománskom zálive. Informuje správa agentúry AFP.Irán neskôr tiež tvrdil, že kontajnerová loď patrí Izraelu a rezort diplomacie v Teheráne jej zadržanie odôvodnil porušením zákonov o námornej plavbe.

12:00 Izraelská ofenzíva v Pásme Gazy, ktorá je odvetou za útok tamojšieho hnutia Hamas na Izrael z vlaňajšieho 7. októbra, si doteraz vyžiadala najmenej 34.388 mŕtvych a 77.437 zranených z radov Palestínčanov. Informovali o tom dnes miestne úrady ovládané Hamásom. Za posledných 24 hodín bolo podľa nich zabitých najmenej 32 ľudí, napísala agentúra AFP.

9:00 Izrael pri vzdušnom údere v oblasti Bikáa na východe Libanonu zabil vysokopostaveného člena libanonskej militantnej skupiny, ktorá sa podieľa na ostreľovaní severného Izraela cez južnú libanonskú hranicu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie izraelskej armády a libanonský bezpečnostný zdroj.

6:00 Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na britské ministerstvo obrany.

"Spojené kráľovstvo je naďalej v prvej línii medzinárodnej odpovede na Iránom-podporované a nebezpečné útoky húsíov voči komerčným plavidlám, ktoré si už vyžiadali životy rôznych národností," vyhlásil minister obrany Grant Shapps. "Chcem poďakovať odvážnej posádke HMS Diamond za ich dôležité zásluhy pri záchrane nevinných životov a obrane medzinárodnej námornej dopravy pred nezákonnými útokmi húsíov."

Posledná šancu

"Hnutie Hamás dnes obdržalo oficiálnu reakciu od sionistických okupantov ku stanovisku hnutia, ktoré sme tlmočili egyptským a katarským sprostredkovateľom 13. apríla," povedal predstaviteľ hnutie Chalíl al-Hajá. "Hnutie sa s týmto návrhom oboznámi a preštudovaní jeho detailov bude reagovať."

Podľa agentúry DPA Izrael vníma túto iniciatívu ako "poslednú šancu" na prímerie a prepustenie rukojemníkov pred plánovaným útokom na mesto Rafah. Tam nachádza útočisko väčšina obyvateľov Pásma Gazy pred bojmi, prebiehajúcimi na iných miestach palestínskej enklávy.

Nemenovaný izraelský vysokopostavený predstaviteľ povedal pre agentúru DPA, že piatkové rokovania medzi Egyptom a Izraelom v Tel Avive boli "veľmi dobré". Egypťania sú údajne pripravení vyvinúť tlak na Hamas, aby hnutie pristúpilo k dohode. Spravodajský portál Times of Israel informoval, že vyjednávači dosiahli pokrok vo všetkých bodoch rokovania. Podobné správy priniesla aj egyptská televízia Al-Qahira News.

Izraelský predstaviteľ povedal, že Izrael nedovolí Hamasu umelo naťahovať dohodu o rukojemníkoch, aby tak oddialil vojenskú ofenzívu proti Rafahu. "Toto je posledná šanca predtým, než ideme na Rafah," uviedol pre Times of Israel nemenovaný izraelský vojenský predstaviteľ.                          

V tomto meste, ktoré leží pri hraniciach s Egyptom, našlo po vypuknutí vojny v Gaze útočisko viac ako 1,5 milióna Palestínčanov. Izrael odhaduje, že v Pásme Gazy je ešte 129 zo zhruba 250 ľudí unesených počas útoku Hamasu zo 7. októbra, pričom 34 z nich je podľa izraelskej armády mŕtvych.

Viac o téme: IrakIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu