Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Rakúsko zvolalo konferenciu o autonómnych zbraňových systémoch

Klimatická konferencia OSN COP 28 v Dubaji
Klimatická konferencia OSN COP 28 v Dubaji (Zdroj: TASR/AP/Rafiq Maqbool)

VIDEŇ – Dvojdňová medzinárodná konferencia o autonómnych zbraňových systémoch sa v pondelok začne vo Viedni. Rakúske ministerstvo zahraničných vecí ju zorganizovalo po tom, ako rokovania odborníkov pod záštitou OSN v Ženeve neviedli za posledných desať rokov k rozhovorom na diplomatickej úrovni. Informovala o tom agentúra DPA.

Na konferencii s názvom "Ľudstvo na križovatke: Autonómne zbraňové systémy a problém regulácie" sa očakáva účasť predstaviteľov zhruba 130 krajín, OSN, mimovládnych organizácií a výskumných ústavov. Hlavnou témou sú aj v súvislosti s prebiehajúcimi konfliktmi v Pásme Gazy a na Ukrajine zbraňové systémy, ktoré samostatne vyberajú a útočia na ciele pomocou umelej inteligencie (AI).

archívne video

Šachta pod stolom v detskej izbe viedla do tunela, v ktorom boli zbrane, vrátane rakiet RPG, a slúžil ako výcvikový a bojový priestor. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Systém podporovaný umelou inteligenciou

Izraelská armáda uvádza, že používa systém podporovaný umelou inteligenciou na voľbu cieľov vo veľkej rýchlosti, priblížila DPA. Ukrajina nasadzuje drony, ktoré dokážu nájsť ciele pomocou AI aj v prípade, že sú vystavené elektronickému rušeniu zo strany Ruska, vyplýva zo správ médií a informácií z diplomatických kruhov.

Tento technologický vývoj vedie k čoraz autonómnejším zbraniam s obmedzeným vstupom človeka. Na konferencii vo Viedni budú diskutovať o potrebnom rozsahu ovládania takýchto technológií ľuďmi. Na programe sú aj využitie AI teroristami a hrozby pretekov v zbrojení systémami umelej inteligencie.

Konferencia pripraví správu pre generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, určenú pre najbližšie zasadnutie Valného zhromaždenia OSN. Zatiaľ čo viaceré krajiny naznačili, že sú otvorené nezáväznému kódexu správania v tejto oblasti, Rusko sa vyslovilo proti rýchlemu rozhodnutiu o reštrikciách, dodáva DPA.

Viac o téme: KonferenciaOSNRakúskoAutonómne zbrane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu