Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Škótsky premiér Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie: Končí aj ako líder národnej strany

Humza Yousaf
Humza Yousaf (Zdroj: X/ben_kew)

EDINBURGH - Škótsky premiér (prvý minister) Humza Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie a končí aj ako líder Škótskej národnej strany (SNP). Tento týždeň mal čeliť dvom hlasovaniam o dôvere, informujú o tom agentúry AP, AFP a stanica BBC.

Premiér podľa svojich slov vo funkciách zotrvá, kým nebude vybraný jeho nástupca. Minulý týždeň padla koaličná dohoda jeho Škótskej národnej strany a Škótskych zelených (Scottish Greens).

archívne video

Tlačová konferencia premiéra Roberta Fica a ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej po kontrolnom dni na ministerstve kultúry (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Yousafova vláda 18. apríla oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. To vyvolalo hnev v radoch zelených. Opoziční škótski konzervatívci následne požiadali o hlasovanie o dôvere, ktoré sa malo uskutočniť v stredu. O ďalšie hlasovanie o dôvere voči Yousafovej vláde požiadala i Škótska labouristická strana. Yousaf sa stal premiérom vlani v marci po odstúpení jeho predchodkyne Nicoly Sturgeonovej.

Viac o téme: OdstúpenieŠkótskoHumza Yousaf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu