Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Nemecká polícia začala vyšetrovania pre propalestínsky protest na univerzite

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne. Informuje agentúra DPA.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: "Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní". Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú. Polícia v piatok uviedla, že otvorila 37 prípadov v súvislosti s možnými priestupkami, ako je napríklad kladenie odporu polícii. Celkovo v piatok policajti na proteste zadržali 38 demonštrantov.

archívne video

Protivládne demonštrácie v Bangkoku (Zdroj: Facebook/Anonymous Rebellion 0.1 Reborn)

V areáli univerzity sa aj v sobotu zišlo asi 150 ľudí, ktorí požadovali, aby mohli využiť prednáškovú halu na rokovania. To však manažment univerzity odmietol. Organizátori protestu v piatok pôvodne požiadali úrady o formálnu registráciu demonštrácie. Ich žiadosť však bola zamietnutá. Polícia pritom nariadila demonštrantom, aby sa zdržali antisemitských hesiel a zasiahla, keď zaznela už spomínaná kontroverzná fráza "od rieky až po more". Propalestínske protesty sa už približne dva týždne konajú aj na univerzitách v Spojených štátov. Študenti proti vojne v Gaze však protestujú aj na univerzitách v Británii, Írsku či vo Francúzsku.

Viac o téme: ProtestUniverzitaVyšetrovaniePolícia Nemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu