Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Predsedníčka Európskej komisie plánuje s čínskym prezidentom rokovať o spravodlivej konkurencii

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

BRUSEL - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v pondelok uviedla, že na rokovaniach s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Paríži bude presadzovať spravodlivú konkurenciu EÚ s Čínou, píše agentúra AFP.

"Musíme konať s cieľom uistiť sa, že konkurencia je spravodlivá a neskreslená," uviedla von der Leyenová, ktorá má v pondelok rokovať so Si Ťin-pchingom i francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Čínsky líder do Paríža pricestoval v nedeľu.

archívne video

Vláda chce pri výdavkových limitoch oklamať Európsku komisiu aj občanov, tvrdí Štefan Kišš (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Von der Leyenová pripomenula, EÚ sa usiluje znížiť svoju závislosť na čínskych dodávateľoch, neplánuje však zablokovať obchod v kľúčových sektoroch a ani voči nemu nemá v úmysle zaviesť sankcie. Vzťahy EÚ s Čínou označila za jedny z najzložitejších a zároveň najdôležitejších. Predsedníčka EK podľa svojich slov čínskemu prezidentovi dala už v minulosti jasne najavo, že súčasná nerovnováha v prístupe na trh nie je udržateľná a je potrebné ju riešiť.

Európska komisia v uplynulých mesiacoch spustila viacero vyšetrovaní v spojitosti s konkurenciou zo strany Číny, pripomína AFP. Peking na najnovšie vyšetrovanie o údajnom nespravodlivom prístupe na čínsky trh so zdravotníckymi zariadeniami reagoval so znepokojením a označil ho za znak protekcionizmu zo strany EÚ. Čínu takisto rozhnevalo vyšetrovanie možnej nespravodlivej výhody čínskych výrobcov veterných turbín.

Viac o téme: ČínaSi Ťin-pchingEurópska komisiaUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu