Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

MIMORIADNY ONLINE Izrael zaútočil na mesto Rafah! Cielili na palestínske radikálne hnutie Hamas

Izraelskí demonštranti blokujú cestu po oznámení Hamasu, že prijal návrh na prímerie, a vyzývajú izraelskú vládu, aby súhlasila s dohodou, ktorá by priniesla domov rukojemníkov zadržiavaných islamskou militantnou skupinou Zobraziť galériu (4)
Izraelskí demonštranti blokujú cestu po oznámení Hamasu, že prijal návrh na prímerie, a vyzývajú izraelskú vládu, aby súhlasila s dohodou, ktorá by priniesla domov rukojemníkov zadržiavaných islamskou militantnou skupinou (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

GAZA - Izraelská armáda dnes ráno začala evakuáciu časti Rafáhu na juhu Pásma Gazy pred dlho chystanou ofenzívou v tejto oblasti, informoval o tom denník Haarec a server The Times of Israel (ToI). Podľa nich izraelská armáda vyzýva na evakuáciu civilistov vo východnej časti Rafáhu. Armáda však túto informáciu zatiaľ oficiálne nepotvrdila. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Pásma Gazy

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

ONLINE

21:59 Izrael podnikol v pondelok večer intenzívne letecké útoky na mesto Rafah. Urobil tak po opätovnej výzve, aby ľudia opustili východnú časť tohto mesta na juhu Pásma Gazy. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters. Podľa izraelskej armády išlo o nálety na ciele palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na východe Rafahu.

20:32 Návrh dohody o prímerí v Pásme Gazy, s ktorou súhlasilo palestínske hnutie Hamas, má tri fázy a každá trvá 42 dní. Uviedol to v pondelok vysokopostavený predstaviteľ Hamasu Chalíl Hajjá v rozhovore pre katarskú televíziu al-Džazíra, píše Reuters. Hajjá prezradil, že druhá fáza dohody predpokladá úplné stiahnutie izraelskej armády z Pásma Gazy.

20:13 Izraelská výzva Palestínčanom, aby opustili mesto Rafah v Pásme Gazy, je nehumánna. V pondelok to vyhlásil Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk a dodal, že utrpenie a miera deštrukcie by výrazne prerástla už teraz neúnosnú mieru. Informuje o tom agentúra AFP.

19:35 Dohodu o prímerí, ktorej prijatie dnes oznámilo palestínske hnutie Hamas, navrhol Egypt a obsahuje podmienky, s ktorými Izrael nesúhlasil, uviedol s odvolaním sa na nemenovaných izraelských predstaviteľov server The Times of Israel (ToI). Izraelských činiteľov citovala tiež agentúra Reuters, podľa ktorej dnes Hamas súhlasil so "zmiernenou" verziou dohody, ktorý pre Izrael nie je prijateľný.

"Zdá sa, že ide o lesť. Cieľom je, aby Izrael vyzeral ako tá strana, ktorá odmieta dohodu," citovala Reuters nemenovaného predstaviteľa Izraela.

19:34 Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi "svoj jasný postoj" v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy. Oznámil to Biely dom po ich telefonickom rozhovore, informuje agentúra Reuters.

18:55 Palestínske hnutie Hamas v pondelok oznámilo, že prijalo návrh Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy. Informujú o tom správy z agentúr Reuters a AP. Jej podrobnosti zatiaľ nie sú známe, predchádzajúce návrhy však zahŕňali prepúšťanie izraelských rukojemníkov, palestínskych väzňov z Izraela a časovo obmedzený pokoj zbraní. Boje v Pásme Gazy, ktoré sa začali vlani 7. októbra, doteraz prerušilo len jeden týždeň trvajúce prímerie na konci novembra.

17:19 Kolumbijská univerzita v New Yorku, na ktorej sa konajú protesty proti vojne v Pásme Gazy, ruší hlavnú promočnú ceremóniu. Univerzita to oznámila v pondelok, informuje agentúra AFP. Kolumbijská univerzita patrí medzi osem prestížnych amerických univerzít združených v Ivy League a uviedla, že sa musí "vzdať" celouniverzitnej ceremónie naplánovanej na 15. mája. Namiesto nej sa uskutoční niekoľko menších podujatí.

17:11 Študenti na troch univerzitách v Belgicku a Holandsku začali ich okupáciu na protest proti vojne v Pásme Gazy a ekonomickým a akademickým vzťahom týchto vzdelávacích inštitúcií s Izraelom. Napísala to agentúra Reuters.

16:40 Prezident USA Joe Biden bude v pondelok hovoriť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom o plánovanej ofenzíve izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Oznámil to Biely dom, píše o tom agentúra AFP.

16:18 Premáčaní dažďom opúšťali zo strachu pred izraelskými bombami obyvatelia Rafáhu svoje domovy a dočasné stanové mestečká a vydávali sa hľadať útočisko na iných miestach Pásma Gazy. Z obavy pred chystanou ofenzívou v tejto oblasti odchádzali ľudia na povozoch ťahaných oslami, plne naloženými autami s matracmi na streche alebo išli jednoducho peši, opisuje agentúra Reuters.

15:31 Katastrofa hrozí približne 600-tisíc deťom, ktoré sa tiesnia v Rafáhu na juhu Pásma Gazy. Dnes pred tým podľa agentúry AFP varoval Detský fond OSN (UNICEF), ktorý vyzval Izrael, aby zabránil ich "násilnému vysídleniu". Izraelská armáda ráno oznámila, že vyzvala na evakuáciu civilistov vo východnej časti Rafáhu v rámci operácie "obmedzeného rozsahu", ktorá má viesť k zničeniu radikálneho hnutia Hamas. Panujú ale obavy, že Tel Aviv spustí dlho chystanú ofenzívu, pričom Úrad civilnej obrany Gazy tvrdí, že izraelské sily už zosilneli bombardovanie dvoch štvrtí Rafáhu, ktoré ráno nariadili evakuovať.

15:08 Dánsky námorný dopravca Maersk varuje pred znížením prepravných kapacít po útokoch v Červenom mori. V druhom štvrťroku môžu podľa neho útoky znížiť kapacitu medzi Ďalekým východom a severnou Európou až o 20 percent. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Maersk a ďalší námorní dopravcovia od vlaňajšieho decembra odkláňajú lode okolo afrického mysu Dobré nádeje, aby sa v Červenom mori vyhli útokom militantných Húsíovcov na plavidlá. Dlhší čas plavby však zvyšuje sadzby za prepravu.

14:38 Najmenej 34 735 Palestínčanov bolo zabitých a 78 108 zranených pri pokračujúcej vojenskej ofenzíve Izraela v Pásme Gazy, vyplýva to z dnešných údajov zverejňovaných ministerstvom zdravotníctva v Gaze, ktoré kontroluje hnutie Hamas. Informuje o tom agentúra Reuters.

14:35 Izrael musí upustiť od pozemnej ofenzívy v Rafahu na juhu Pásma Gazy, vyhlásil v pondelok šéf európskej diplomacie Josep Borell. Dodal, že EÚ a medzinárodné spoločenstvo "môžu a musia" konať, aby takémuto scenáru zabránili. Nesúhlas s izraelskou ofenzívou vyjadril aj Paríž, informuje Reuters.

14:18 Na uzavretie prímeria medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas znovu vyzvala predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Reagovala tak na správy, že izraelská vláda začala evakuáciu východnej časti Rafáhu na juhu Pásma Gazy pred dlho chystanou ofenzívou v tejto oblasti. Austrália varovala Izrael, že by sa touto cestou nemal vydávať, zatiaľ čo Francúzsko zopakovalo dôrazný nesúhlas. Podľa belgickej vicepremiérky Petry De Sutterovej by izraelská vojenská operácia viedla k masakru. Berlín obe strany konfliktu vyzval, aby neohrozovali rozhovory o prípadnom pokoji zbraní.

12:30 Predstaviteľ palestínskeho militantného hnutia Hamas varoval, že rozhodnutie Izraela evakuovať východnú časť mesta Rafah povedie k zastaveniu rokovaní o prímerí v Pásme Gazy a výmene rukojemníkov. S odvolaním sa na redaktora spravodajského webu Axios o tom informovala agentúra Reuters.

11:45 Izrael si v pondelok pripomína šesť miliónov Židov, ktorých zavraždili nacisti a ich spojenci počas holokaustu. Pamätný deň sprevádza skutočnosť, že militantná radikálna palestínska organizácia Hamas stále zadržiava viac ako 100 rukojemníkov z Izraela, informuje o tom agentúra DPA.

10:31 Izrael dnes dopoludnia na dve minúty utíchol, ľudia sa zastavili vo spomienke na šesť miliónov obetí holokaustu. O 10.00 h miestneho času sa rozzneli sirény a bezprostredne potom začal oficiálny ceremoniál v jeruzalemskom pamätníku obetí holokaustu Jad Vašem, informujú izraelské médiá.

6:48 Izraelská armáda oznámila, že pri nedeľňajšom útoku raketami odpálenými z Pásma Gazy smerom na hraničný priechod Kerem Šalom prišli o život traja izraelskí vojaci. Viac než desať ďalších utrpelo zranenia, informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

6:00 Najmenej 16 ľudí zomrelo v nedeľu počas leteckých útokov Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy, uviedli zdroje z prostredia zdravotníckych úradov a záchranárov. Informuje o tom agentúra AFP.

Izraelská armáda začala evakuáciu časti Rafáhu, píšu izraelské médiá

Izraelská armáda dnes ráno začala evakuáciu časti Rafáhu na juhu Pásma Gazy pred dlho chystanou ofenzívou v tejto oblasti, informoval o tom denník Haarec a server The Times of Israel (ToI). Podľa nich izraelská armáda vyzýva na evakuáciu civilistov vo východnej časti Rafáhu. Armáda však túto informáciu zatiaľ oficiálne nepotvrdila.

Podľa ToI armáda nabáda civilistov, aby sa presunuli do "humanitárnej zóny" na pobreží a do oblastí neďalekého Chán Júnisu. Denník Haarec uviedol, že detaily evakuácie majú k dispozícii medzinárodné a palestínske humanitárne organizácie. O rozsiahlej operácii izraelskej armády v Rafáhu, kam pred bojmi v iných častiach Pásma Gazy od októbra ušiel vyše milióna ľudí, sa hovorí už niekoľko mesiacov. Medzinárodné spoločenstvo a mnohé krajiny vrátane Spojených štátov naliehajú na Izrael, aby ofenzívu namierenú proti bojovníkom Hamasu v tejto oblasti neotváral, kým nedostane do bezpečia civilistov.

Dohoda o prímerí

V piatok americký denník The Wall Street Journal (WSJ) napísal, že Izrael dal palestínskemu hnutiu Hamas, s ktorým vedie od októbra v Pásme Gazy vojnu, týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení izraelských rukojemníkov. Ak tak neurobí, izraelská armáda začne pozemnú operáciu v oblasti Rafáhu. Tú armáda už od vlaňajška bombarduje, hoci nie tak intenzívne ako ostatné časti Pásma Gazy. Naposledy v nedeľu tam podľa agentúry AFP dva izraelské útoky zabili 16 ľudí z dvoch rodín.

V nedeľu izraelský minister obrany Joav Galant uviedol, že Izrael "vo veľmi blízkej budúcnosti" začne vojenské operácie v Rafáhu a v ďalších častiach Pásma Gazy. Reagoval tak na raketový útok na prechod Kerom Šalom, ku ktorému sa prihlásil Hamas a pri ktorom zomreli traja izraelskí vojaci. Denník Haarec dnes píše, že aktivita izraelskej armády v oblasti Rafáhu môže byť len manévrom, ktorý má zatlačiť na Hamas, aby súhlasil s dohodou o prímerí. Ak by nastal pokrok v rokovaní, Izrael by vojenskú operáciu v Rafáhu mohol zastaviť, napísal dnes Haarec. Rozhovory medzi Hamasom a Izraelom sprostredkúvajú Katar, Egypt a Spojené štáty. Cez víkend rokovali zástupcovia Hamasu v Káhire, kde bol okrem iného šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns. Ten potom odletel do Kataru, odkiaľ má zamieriť do Izraela.

Viac o téme: Evakuáciaútok IzraelHamasPásmo GazyRafah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu