Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

MIMORIADNY ONLINE Hnutie Hamas vyzvalo na zastavenie leteckých dodávok humanitárnej pomoci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v stredu verejne varoval Izrael, že ak zaútočí na mesto Rafah v Pásme Gazy, prestane mu dodávať delostrelecké granáty a ďalšie zbrane. Biden tiež vyjadril poľutovanie nad tým, že pri zhadzovaní amerických bômb zahynuli civilisti, informujú o tom agentúry AFP a Reuters. Situáciu sledujeme online

Naživo z pásma Gazy

archívne video

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

20:00 Izrael zostane vo vojne proti palestínskemu hnutiu Hamas "osamotený", ak bude musieť. Vyhlásil to vo štvrtok izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakcii na varovanie prezidenta USA Joea Bidena v súvislosti s plánovanou operáciou izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Informuje podľa správy agentúry AP.

19:35 Palestínske hnutie Hamas vo štvrtok vyzvalo na zastavenie leteckých dodávok humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Dôvodom bola nehoda, keď sa na jednej palete neotvoril padák a zahynuli dve osoby. Informuje správa agentúry AFP.

18:35 Spojené štáty zdieľajú s Izraelom cieľ poraziť palestínske teroristické hnutie Hamas, avšak nedomnievajú sa, že by rozsiahly útok na mesto Rafáh na juhu Pásma Gazy viedol k naplneniu tohto cieľa. Povedal to dnes podľa agentúry Reuters hovorca Bieleho domu John Kirby. Rozhovory USA s Izraelom o tejto veci pokračujú, dodal, zatiaľ čo v Rafáhu už podľa niektorých zdrojov zúria boje.

17:49 Americký exprezident Donald Trump uviedol, že jeho nástupca v Bielom dome Joe Biden stojí na strane hnutia Hamas, keď pohrozil zastavením dodávok amerických zbraní Izraelu. Informuje agentúra AFP.

17:30 Vyjednávači Izraela a hnutia Hamas vo štvrtok opustili Káhiru, kde dva dni rokovali o prímerí v Pásme Gazy. Informuje agentúra AFP. Webová stránka al-Qahera News s odvolaním sa na vysokopostavený egyptský zdroj uviedla, že sprostredkovatelia z Egypta, Kataru a USA pokračujú v úsilí o názorové priblíženie oboch strán.

16:25 Izrael podnikne všetky nevyhnutné kroky na to, aby v Pásme Gazy a na severe dosiahol svoje vojnové ciele, vyhlásil v stredu izraelský minister obrany Joav Galant. Reagoval na tlak Spojených štátov zastaviť izraelskú operáciu v meste Rafah. Informuje správa agentúry AFP.

14:45 Turecko odvolalo časť zákazu obchodovania s Izraelom, ktoré zaviedlo minulý týždeň. Uviedol to dnes izraelský minister zahraničia Jisrael Kac. Ankara izraelské tvrdenia odmietla. Podľa oficiálneho dokumentu, s ktorým sa oboznámila agentúra Reuters, však turecké ministerstvo hospodárstva poskytlo firmám prechodné obdobie, po ktoré budú môcť plniť kontrakty uzavreté v Izraeli.

13:55 Americké plavidlo s nákladom humanitárnej pomoci vyplávalo z prístavu cyperského mesta Larnaka a smeruje k dočasnému mólu v Pásme Gazy, ktoré na tento účel vybudovali Spojené štáty. Ide pritom o vôbec prvú takúto zásielku, ktorá k novému mólu pripláva. Oznámil to vo štvrtok cyperský minister zahraničných vecí Konstantinos Kombos, uvádza agentúra AP.

12:05 Desiatky centristických, zelených a ľavicových poslancov Európskeho parlamentu (EP) z viacerých členských krajín vyzvali lídrov inštitúcií EÚ, aby zvolali mimoriadny summit EÚ kvôli izraelskej vojenskej kampani v Rafahu a uvalili sankcie EÚ voči Izraelu.

9:45 Irán bude musieť zmeniť svoju jadrovú doktrínu, ak jeho existenciu ohrozí Izrael. Povedal to vo štvrtok Kamál Charrází, poradca iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího, čím vyvolal obavy zo zostrojenia jadrovej zbrane. Informuje o tom agentúra Reuters.

8:25 Sýrska protivzdušná obrana zostrelila vo štvrtok izraelské rakety vypálené z anektovaných Golanských výšin na predmestie Damasku, ktorých terčom mala byť údajne jedna z budov. Oznámilo to sýrske ministerstvo obrany, informuje o tom agentúra Reuters.

8:00 Za "veľké sklamanie" označil vo štvrtok izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan vyjadrenie amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý pohrozil zastavením niektorých dodávok zbraní Izraelu v prípade, že zaútočí na civilistami zaplnené mesto Rafah na juhu Pásma Gazy. Informuje o tom agentúra AFP.

6:08 Izraelský minister obrany Joav Gallant v stredu vyhlásil, že misia na severe Izraela v konflikte s libanonským militantným hnutím Hizballáh nebola ukončená a dodal, že je naďalej odhodlaný umožniť bezpečný návrat evakuovaných obyvateľov do ich domovov, informuje o tom agentúra Reuters.

Bomby, ktoré USA prestali dodávať do Izraela, zabíjali civilistov, uviedol Biden

Americký prezident Joe Biden v stredu vyhlásil, že bomby, ktoré Spojené štáty dodávali Izraelu a teraz ich posielanie pozastavili, boli použité na zabíjanie palestínskych civilistov. Informuje o tom agentúra Reuters. "V dôsledku týchto bômb a ďalších spôsobov, ktorými útočia na husto obývané sídla, boli v Gaze zabití civilisti," uviedol Biden v rozhovore pre CNN, keď sa ho opýtali na 907-kilogramové bomby dodávané do Izraela.

Spojené štáty zastavia delostrelecké dodávky do Izraela, ak zaútočí na Rafah

Americký prezident Joe Biden v stredu verejne varoval Izrael, že ak zaútočí na mesto Rafah v Pásme Gazy, prestane mu dodávať delostrelecké granáty a ďalšie zbrane. Biden tiež vyjadril poľutovanie nad tým, že pri zhadzovaní amerických bômb zahynuli civilisti, informujú o tom agentúry AFP a Reuters. "Ak pôjdu (Izrael) do Rafahu, nebudem dodávať zbrane, ktoré sa používali... na riešenie problémov v mestách. Nebudeme dodávať zbrane a delostrelecké granáty, ktoré sa používali," povedal Biden v rozhovore pre televíziu CNN.

Spojené štáty v utorok potvrdili, že už pozastavili dodávku veľkých bômb v dôsledku obáv z plánovaného izraelského útoku na Rafah, kde sa pri egyptských hraniciach zhromaždilo viac ako milión palestínskych civilistov vysídlených v dôsledku vojny. "V dôsledku týchto bômb a ďalších spôsobov, ktorými útočia na husto obývané sídla, boli v Gaze zabití civilisti," uviedol Biden.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prisľúbil, že v rámci kampane na likvidáciu palestínskeho militantného hnutia Hamas pôjde aj do mesta Rafah. Izrael sa už vzoprel námietkam USA a medzinárodného spoločenstva, a poslal do Rafahu tanky, kde v utorok skoro ráno prevzal operačnú kontrolu nad palestínskou časťou pohraničného priechodu Rafah na hraniciach Egypta a Pásma Gazy. Na otázku o doterajšej izraelskej akcii v Rafahu Biden povedal, že "nešli do husto osídlených centier". "To, čo urobili, je priamo na hranici a práve teraz to spôsobuje problémy s Egyptom, s ktorým som veľmi tvrdo pracoval na tom, aby sme mali vzťahy a pomoc," povedal pre CNN.

Viac o téme: NepokojeVojnaIzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu