Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

MIMORIADNY ONLINE Charkov sa stal opäť terčom ruských útokov: Protivzdušná obrana zneškodnila dron neďaleko Moskvy

Pracovník plynární kontroluje zničený súkromný dom po ruskom raketovom útoku v Kyjevskej oblasti na Ukrajine v stredu 8. mája 2024.
Pracovník plynární kontroluje zničený súkromný dom po ruskom raketovom útoku v Kyjevskej oblasti na Ukrajine v stredu 8. mája 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

MOSKVA/KYJEV - Mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny sa v noci na piatok opäť stalo terčom útoku ruskej armády, do ktorého tentoraz nasadila zrejme balistické strely. S odvolaním sa na ukrajinské úrady o tom informovala britská stanica BBC. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 806

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 806 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:40 Spojené štáty v piatok vyhlásili, že očakávajú zintenzívnenie novej ruskej ofenzívy na Ukrajine. Vyjadrili však dôveru Kyjevu a zároveň pochybnosti o výrazných úspechoch Moskvy, píše TASR na základe agentúry AFP. "Je možné, že Rusko v nadchádzajúcich týždňoch dosiahne ďalšie pokroky. Neočakávame však žiadne veľké prelomy a prílev americkej pomoci postupom času umožní Ukrajine odolať týmto útokom v priebehu roka 2024," povedal novinárom hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

21:36 Na frontovej línii pokračujú ťažké boje, do Charkovského sektora budú vyslaní ďalší vojaci, informoval Zelenskyj.

21:00 Ruské jednotky zaútočili na Chasiv Jar a dedinu Jelyzavetivka v Doneckej oblasti 10. mája, pričom zabili dvoch ľudí a ďalších dvoch zranili, informovala generálna prokuratúra.

20:00 3 zabití a 4 zranení pri ruských útokoch proti Charkovskej oblasti.

18:20 Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. "Ukrajinský parlament prijal rezignáciu ministra potravinárstva a poľnohospodárstva Ukrajiny Mykolu Soľského," uvádza vyhlásenie ministra poľnohospodárstva.

17:53 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Mišustin formálne odstúpil z postu premiéra 7. mája po tom, čo sa Putin oficiálne ujal úradu prezidenta na piate funkčné obdobie. Tento krok vyžaduje ústava.

17:30 Poľsko bude Ukrajine naďalej poskytovať rozsiahlu pomoc, vyhlásil v piatok poľský veľvyslanec na Ukrajine Jarosław Guzy. TASR informuje na základe správy agentúry PAP. Guzy v piatok poskytol ukrajinskej národnej tlačovej agentúre Ukrinform rozhovor. "Najmä na začiatku vojny sme vám dali všetko, čo sme mali. Okamžite sme vyprázdnili svoje sklady – tanky, lietadlá. Nič sme neodmietli," uviedol Guzy. Zámerom bolo, aby sa Kyjev dokázal brániť pred ruskou vojenskou agresiou.

16:59 USA oznámili nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 400 miliónov dolárov.

16:33 Ruská Štátna duma, dolná komora parlamentu, v piatok odsúhlasila Michaila Mišustina za premiéra krajiny. TASR sa odvoláva na agentúry AP a Reuters. Na post premiéra ho navrhol prezident Vladimir Putin a Mišutin mu teraz musí do týždňa predložiť mená kandidátov na posty ministrov a podpredsedov vlády.

15:59 AFU pripravuje 10 nových brigád: niektoré z nich budú nasadené na obranu Kyjeva.

15:28 krajinské sily sú pripravené čeliť útoku v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, ktorú ruské sily spustili v piatok. Povedal to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň varoval, že Moskva by mohla do oblasti vyslať viac vojakov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Ruskí vojaci narazili podľa Zelenského v Charkovskej oblasti na odpor ukrajinských vojenských brigád aj delostrelectva. Rusko by však mohlo do boja vyslať ďalšie sily.

15:00 Centrum Volčanska, teraz Charkovská oblasť. Už skôr tamojšie mestské úrady ohlásili evakuáciu mesta.

14:21 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes poďakoval slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej, ktorá pred koncom svojho mandátu prišla do Kyjeva, za jej silnú morálnu podporu. Na spoločnej tlačovej konferencii obaja ocenili slovenskú zbierku na munícii pre Ukrajinu, ktorej výnos presiahol štyri milióny eur.

"Dnes som privítal slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú a poďakoval som jej za jej odhodlanie a morálnu podporu počas tejto vojny," napísal potom na sieti X prezident krajiny, ktorá sa už viac ako dva roky bráni ruskej ozbrojenej agresii.

14:04 Kyjev očakáva prvú dodávku stíhacích lietadiel F-16 zo západných krajín tento rok v júni až júli, povedal Reuters nemenovaný zdroj z ukrajinskej armády. Nespresnil, ktorý štát ich Kyjevu poskytne. Svoje lietadlá sľúbili na Ukrajinu dodať Belgicko, Dánsko, Nórsko a Holandsko. Kodaň uviedla, že prvých šesť strojov vyšle na konci jari, Amsterdam hovorí o dodávkach v lete. Konkrétnejšie informácie krajiny neuviedli.

13:29 Ruské sily spustili v piatok ráno pozemnú ofenzívu na severovýchode Ukrajiny v Charkovskej oblasti a pri meste Vovčansk postúpili približne o jeden kilometer. Informujú o tom správy z agentúr AFP a Reuters odvolávajúcich sa na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostredia ukrajinskej armády.

12:42 Ruské jednotky sa pokúšajú prelomiť ukrajinskú obranu v pohraničí na severe Charkovskej oblasti, ukrajinská armáda na miesto vyslala posily. Na telegrame to uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany, podľa ktorého sa podarilo odraziť doterajšie útoky.

Šéf oblasti charkovskej správy predtým informoval, že ruské sily v noci na dnes zintenzívnili cezhraničné ostreľovanie mesta Vovčansk neďaleko ruských hraníc a jeho okolia.

12:30 Česká republika odovzdala Ukrajine prvý letecký simulátor pre výcvik pilotov stíhačiek F-16. Na telegrame to oznámil veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Prvé reálne stroje by na Ukrajinu mali zo západných krajín doraziť v nasledujúcich mesiacoch.

11:42 Ukrajinská armáda môže mobilizovať 10-tisíc až 20-tisíc väzňov, povedal ukrajinskej redakcii BBC minister spravodlivosti Denys Maljuska. Ukrajinský parlament tento týždeň schválil zákon, podľa ktorého sa budú môcť vydať bojovať niektoré kategórie odsúdených.

11:24 Ruské útoky zabili dve osoby a zranili 13 ľudí na Ukrajine za posledný deň, informovali regionálne úrady 10. mája. Píše o tom portál The Kyiv Independent.

8:48 Ruský prezident Vladimir Putin navrhol Štátnej dume, dolnej komore parlamentu, aby potvrdila Michaila Mišustina vo funkcii premiéra. Jej predseda Viačeslav Volodin to oznámil v noci na piatok na svojom telegramovom kanáli, informuje agentúra AP.

8:34 Prezidentka Zuzana Čaputová dnes ráno pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny. ČTK o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec, detaily ukrajinského programu slovenskej hlavy štátu bezprostredne neuviedol.

V niekoľkých rodinných domoch v Charkove vypukol požiar

Primátor Charkova Ihor Terechov v statuse na platforme Telegram napísal, že zásah dostala obytná štvrť, kde následne v niekoľkých rodinných domoch vypukol požiar. Správy o prípadných obetiach či zranených zatiaľ nie sú k dispozícii.

Ukrajinské letectvo informovalo, že raketovému útoku bol vystavený aj juh Ukrajiny, na ktorý ruská armáda útočila balistickými raketami z Krymu. Tento raketový úder sa začal krátko po skončení útokov s použitím dronov.

V noci na piatok pokračovala aj séria Ukrajine pripisovaných útokov na zariadenia na spracovanie ropy v Rusku. Najnovšie bola zasiahnutá rafinéria v Kalužskej oblasti ležiacej juhozápadne od Moskvy a susediacej s Tulskou, Brianskou, Smolenskou, Moskovskou a Oriolskou oblasťou.

Ruské vládne úrady priznali požiar v ropnej rafinérii neďaleko mesta Kaluga, zatiaľ však nepotvrdili správy od miestnych obyvateľov, že ho spôsobil útok dronu. Úrady dodali, že požiar v závode bol lokalizovaný a že nedošlo k žiadnym obetiam.

Protivzdušná obrana zneškodnila dron letiaci nad Moskovskou oblasťou

Ruská protivzdušná obrana v noci na piatok južne od Moskvy zmarila útok dronu. Na platforme Telegram o tom informoval moskovský primátor Sergej Sobianin. Ako dodala agentúra Reuters, k zraneniam alebo materiálnym škodám v dôsledku pádu úlomkov zlikvidovaného bezpilotného lietadla nedošlo.

Dron bol zostrelený v oblasti satelitného mesta Podoľsk v Moskovskej oblasti. Podoľsk je od centra ruskej metropoly vzdialený asi 36 kilometrov a od vonkajšieho diaľničného obchvatu Moskvy ho delí 15 kilometrov.

Útokom troch bezpilotných lietadiel bola v noci na piatok vystavená Brianska oblasť ležiaca na západe Ruskej federácie a hraničiaca s Ukrajinou. Podľa gubernátora Brianskej oblasti Alexandra Bogomaza sa aj tento útok zaobišiel bez obetí, ranených a materiálnych škôd.

Viac o téme: VojnaBojeútokyRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu