Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Štvrté najsilnejšie cunami za 100 rokov, včasná evakuácia vraj nemožná

ATÉNY/MADRID - Vražedná prívalová vlna, cunami, ktorá v nedeľu vznikla v blízkosti Indonézie po zemetrasení pod morským dnom a pripravila o život viac ako 20.000 ľudí, bola štvrtou najsilnejšou za posledných sto rokov. Tvrdí to francúzsky geofyzik a expert na cunami Emile Okal, ktorý spolupracuje s observatóriom na Havaji.

Zatiaľ čo sa množia otázky, či nebolo možné aspoň čiastočne predísť vysokému počtu obetí, riaditeľ španielskeho Národného strediska pre seizmologické informácie (CNIS) Emilio Carreno je presvedčený, že rýchlosť, s akou vlny zasiahli pobrežie ázijských krajín, evakuáciu neumožňovala.

Okal na otázku agentúry AFP uviedol, že existujú štyri príčiny vzniku cunami. Najčastejším prípadom je cunami po zemetrasení. Druhým zdrojom sú podmorské lavíny, ktoré často spôsobujú zemetrasenia. Tretím zdrojom je explózia sopky. Štvrtou možnosťou je pád asteroidu.

Nedeľné cunami vzniklo zo zemetrasenia na rozhraní austrálskej a indickej dosky, kde boli už v minulosti silnejšie zemetrasenia, ale nikdy nedosiahli takú silu ako v nedeľu (deväť stupňov Richterovej stupnice).

Repliky zemetrasenia môžu byť podľa Okala nebezpečné, pretože môžu vyvolať nové cunami a zosuvy narušenej pôdy. Napríklad v roku 1932 v Mexiku následný otras spôsobil cunami silnejšie ako pôvodné zemetrasenie.

Podobné efekty môžeme podľa Okala očakávať v horizonte niekoľkých týždňov, môže to byť 19 dní po zemetrasení, ako to bolo v Mexiku, alebo týždeň. Z toho dôvodu je potrebné zdôrazniť význam informovanosti populácie. V prípade, že sú ľudia informovaní a odídu od pobrežia akonáhle nastane zemetrasenie, môžu si zachrániť život, tvrdí francúzsky geofyzik.

Naopak, podľa Emilia Carrena neumožňovala rýchlosť, s akou sa gigantické vlny šírili, žiadnu evakuáciu obyvateľov. Vlne trvalo hodiny a pol, kým dorazila k najvzdialenejšiemu pobrežiu od epicentra, povedal Carreno pre španielsku rozhlasovú stanicu Cadena Ser. „I keď by úrady vedeli, že príde prívalová vlna – a ja verím, že to mohli vedieť – bolo by veľmi obtiažne v praxi za hodinu a pol obyvateľov varovať.“

Podľa tohto experta postupovali vlny rýchlosťou „v priemere 700 kilometrov za hodinu“. Cunami je akýsi druh gigantickej vlny, ale nieje to jediná vlna, to znamená, že dorazí na pobrežie, potom sa asi za 10 minúť opäť vracia a tak ďalej. „Tento efekt môže trvať hodinu,“ povedal Carreno.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu