Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Lídri sa dohodli, že sa dohodnú o rok

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy

KODAŇ - Svetovým lídrom sa niekoľko hodín po oficiálnom skončení klimatického summitu OSN v Kodani nakoniec podarilo dosiahnuť základnú dohodu. Nejde však o o žiadny prelomový dokument, ktorého vznik sa v dánskej metropole očakával.

Viaceré svetové mocnosti vyjadrili s takýmto záverom zdržanlivú spokojnosť, pričom veria v prelom, ktorý by mal priniesť rok 2010. Budúci rok by sa totiž lídri mali opätovne stretnúť na ďalšej konferencii o boji proti klimatickým zmenám. Tá sa podľa francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozy bude konať v nemeckom Bonne.

Lídri medzitým dánsku metropolu opustili s vierou, že sa podarilo urobiť aspoň prvý dôležitý krok. Mnohí však odchádzali z Dánska so zmiešanými pocitmi. Podľa textu dohody z Kodane sa všetky krajiny dohodli na tom, že v januári 2010 predložia konkrétne plány na obmedzenie emisií oxidu uhličitého. Lídri sa zároveň zhodli na pomoci rozvojovým krajinám, ktoré by mali každý rok dostať 100 miliárd dolárov na boj proti dôsledkom klimatických zmien.

USA prisľúbili v priebehu troch rokov prispieť do fondu pre chudobnejšie krajiny sumou 3,6 miliardy dolárov, Japonsko by malo pridať 11 miliárd a EÚ prisľúbila viac ako 10,5 miliardy dolárov. Ako povedal americký prezident Barack Obama, dohoda nie je záväzná, ale prinúti jednotlivé krajiny aspoň si vytýčiť plány na zníženie emisií skleníkových plynov.

Obama sa taktiež domnieva, že dohoda medzi rozvinutými a rozvojovými krajinami je základom boja s globálnym otepľovaním do budúcnosti. Ako dodal šéf Bieleho domu, na to je však potrebná väčšia dávka dôvery medzi oboma stranami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu