Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tajné služby zlyhali, Obama nariadil revíziu!

Barack Obama
Barack Obama

HONOLULU - Americký prezident Barack Obama označil nedávny nevydarený pokus o atentát na lietadlo v Detroite za systémovú chybu v bezpečnostných opatreniach. Jej prípadné opakovanie je absolútne neprijateľné a treba ho vylúčiť. Varovanie atentátníkovho otca dostali tajné služby týždne pred pokusom, ale nerozšírili ich dostatočne na príslušné miesta.

K tejto chybe bezpečnostného systému, ktorá mohla skončiť katastrofou, prispela kombinácia ľudského aj systémového zlyhania , zdôraznil prezident. "Je potrebné, aby sme z týchto udalostí vyvodili ponaučenie a urobili všetko pre potlačenie nedostatkov nášho systému, pretože v hre je naša bezpečnosť a naše životy," dodal.

Obama v pondelok nariadil revíziu systému registrácie cestujúcich a pravidiel bezpečnosti leteckej dopravy. Zajtra by mal Biely dom dostaťpredbežné závery bezpečnostných previerok. Vypracovanie podrobnejších odporúčaní však bude trvať týždne. Atentátnik Umar Farouk Abdul Mutallab sa v piatok neúspešne pokúsil odpáliť v lietadle z Amsterdamu do Detroitu výbušninu, ktorú mal skrytú v slipoch.

Neskôr sa k činu prihlásila regionálna vetva medzinárodnej teroristickej siete Al-Káida na Arabskom polostrove. Americké orgány mali už od novembra o Mutallabovi a jeho aktivitách záznam v centrálnom registri špionáže, ktorý zhromažďuje údaje o známych a podozrivých osobách v spojení s terorizmom.

Podľa niektorých zdrojov dostali americké úrady varovanie aj od Mutallabovho otca, ktorý je v Nigérii váženým bankárom. V novembri prišiel kvôli synovi na americké veľvyslanectvo v metropole Abuja. Informácie, ktoré úradníkom poskytol, ale údajne neboli dostatočné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu