Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Tu sa žije najlepšie: 1. Viedeň, Bratislava nie je ani v 50-tke!

Zámok Schönbrunn vo Viedni
Zámok Schönbrunn vo Viedni (Zdroj: wikipedia.org)

PARÍŽ - Viedeň druhý rok po sebe obhájila prvenstvo v rebríčku miest s najvyššou kvalitou života, ktorý každoročne zostavuje americká poradenská spoločnosť Mercer.Trojicu miest s najvyššou kvalitou života dopĺňa Zürich a novozélandský Auckland, najhoršie sa vraj žije v Bagdade. Bratislava vo výpočte 221 miest zverejnenom na webe spoločnosti sa v prvej 50-tke neumiestnila. Lepšie si viedla v rebríčku hodnotenia osobnej bezpečnosti, kde skončila na 49. mieste, tesne za Prahou. Najbezpečnejším mestom je podľa analytikov Luxemburg.

Poradenská spoločnosť rebríček zostavila na základe 39 kritérií týkajúcich sa kvality života. Okrem iného sledovala politické, sociálne a ekonomické prostredie, ale aj možnosť kultúrneho vyžitia alebo prírodné a ekologické podmienky.

Polovicu z prvých 25 miest obsadili európske mestá, pričom Nemecko a Švajčiarsko sú v prvej desiatke zastúpené hneď trikrát. Na štvrtej priečke skončil Mníchov, kým o piatu priečku sa delia nemecký Düsseldorf a Vancouver v Kanade. Na chvoste tabuľky sa ocitli sudánsky Chartúm, metropoly Haiti Port-au-Prince, Ndjamena v Čade a Bangui v Stredoafrickej republike, posledné miesto obsadila iracká metropola.

Rebríček týkajúci sa výlučne bezpečnosti jednotlivých miest je podľa AFP tento rok novinkou. Mercer ho zostavil podľa kritéria "osobnej bezpečnosti" na základe vnútornej bezpečnosti, úrovne kriminality, vymáhania zákonov a medzinárodných vzťahov danej krajiny.

Druhý najbezpečnejší je tak vraj Bern, nasledovaný Helsinkami a Zürichom, Viedeň skončila piata. Z európskych miest je najmenej bezpečné gruzínske Tbilisi. Bagdad potom aj tento rebríček uzatvára.

Pokiaľ ide o svetové veľkomesto, New York, ktoré analytici použili ako referenčný bod, z hľadiska kvality života skončil na 47. mieste. Podobne skóroval aj Londýn (38.), Madrid (43.) a Rím (52.).

Rebríček miest podľa úrovne kvality života na zákaldě výskumu spoločnosti Mercer za rok 2011:
1. Viedeň Rakúsko
2. Zürich Švajčiarsko
3. Auckland Nový Zéland
4. Mníchov Nemecko
5. Düsseldorf Nemecko
5. Vancouver Kanada
7. Frankfurt Nemecko
8. Ženeva Švajčiarsko
9. Bern Švajčiarsko
9. Kodaň Dánsko
17. Berlín Nemecko
69. Praha Česká republika
73. Budapešť Maďarsko
221. Bagdad Irak

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu