Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Výstup roku 2006: Expedícia Mt. Vinson - Antarktída

Dokument z expedície v súčasnosti dokončuje Pavol Barabáš Zobraziť galériu (18)
Dokument z expedície v súčasnosti dokončuje Pavol Barabáš

Komisia alpinizmu vyhodnotila športové výkony o Výstup roku 2006. Expedícia Mt. VINSON - ANTARKTÍDA, ktorej účastníkmi boli Slováci Peter Valušiak a Pavol Barabáš a Česi Rudolf Švaříček, Zdeněk Hrubý a Vladimír Nosek, získala ocenenie Výstup roku 2006 v kategórii Výstup na veľhory pod 6000 m n.m. - mixový a ľadovcový charakter. Porota ocenila ich ojedinelý objaviteľsko-horolezecký výkon, štyristokilometrový skialpinistický výstup a lezenie ľadopádov.

Ocenenie je zaslúžené: Išlo o celosvetovo prvý traverz, ktorý bol zavŕšený bez prerušenia výstupom na najvyššiu horu Antarktídy. Do chvíle dosiahnutia základného tábora nebolo po dobu troch týždňov zrejmé, či je Ellsworthovo pohorie k Vinson Massif vôbec priechodné. Akciu sprevádzali extrémne podmienky, teploty až -50 °C na hranici ľudskej a materiálovej odolnosti. Výstup na Vinson Massif bol vzhľadom k okolnostiam absolvovaný za 42 hodín! Vystúpili naň Česi Zdeněk Hrubý, Vladimír Nosek a Slovák Peter Valušiak.

Tešiť sa môžeme na dokument z expedície, ktorý v súčasnosti dokončuje Pavol Barabáš. Jeho premiéra by mala byť na Medzinárodnom festivale horských filmov v Poprade.

Pavol Barabáš o Expedícii Mt. Vinson - Antarktída >>

Online rozhovor s Petrom Valušiakom o expedícii >>

Ďalšie informácie na k2studio.sk >>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu