Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Šarišský hrad: Z obnovených ruín bude turistická atrakcia

Takto má vyzerať Šarišský hrad po rekonštrukcii. Zobraziť galériu (4)
Takto má vyzerať Šarišský hrad po rekonštrukcii.

VEĽKÝ ŠARIŠ/PREŠOV - Šarišský hrad chcú obnoviť! Mal by sa stať vyhľadávanou turistickou atrakciou. Vypracovaný je už aj projekt, ako by mal areál vyzerať. Celková oprava má stáť až 280 miliónov korún.

„Vypracovanie projektu mi trvalo približne pol roka,“ prezradil projektant Vojtech Jačišin z prešovskej spoločnosti AIS-PO. V rámci obnovy hradu chcú zrekonštruovať hlavnú vežu aj ďalšie hradné múry. Zachovať sa má štrnásť hradných bášt, ktoré sú z 13. storočia, teda z čias, keď hrad postavili a vydržali dodnes. Pribudnúť majú aj lavičky a chodníky. Problém by nemal byť ani so stavebným materiálom, pretože pod hradnými múrmi sa povaľuje množstvo pôvodného kamenia. Atraktívna bude aj vstupná brána, kde sa celé stáročia nanášala zemina a po jej odstránení sa ukáže v plnej kráse.

Plány na obnovu hradu by sa nedali realizovať, keby zostal vo vlastníctve štátu, ako to bolo do vlaňajška. „Podarilo sa nám ho odkúpiť za celkom rozumnú cenu. Štvorcový meter stál 15 korún,“ povedal primátor Veľkého Šariša Róbert Oros. Celý areál má rozlohu 1,7 hektára a spolu zaň mesto zaplatilo 255-tisíc korún. „Ak by hrad zostal vo vlastníctve štátu, nemohli by sme naň získať peniaze z Európskej únie,“ vysvetlil primátor. S prácami by sa malo začať už na jar tohto roka. Ako prvá príde na rad výstavba vyhliadkovej veže, amfiteátra a vyčistenie areálu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu