Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vynechávaním raňajok pri počatí môžete splodiť dievčatko

BRATISLAVA - Ženy, ktoré držia nízkokalorickú diétu alebo pravidelne vynechávajú v čase počatia raňajky, majú väčšiu šancu priviesť na svet dievčatko, uviedli dnes britskí vedci. V rámci výskumu na univerzitách v Exeteri a Oxforde zistili, že pohlavie dieťaťa ovplyvňuje matkina strava.

Vyšší príjem energie spájajú s mužským pohlavím, kým ten nižší so ženským. Takéto tvrdenie priniesli odborníci po prvý raz. "Výskum môže vysvetliť, prečo v rozvinutých krajinách, kde veľa mladých žien upravuje svoju stravu, podiel narodených chlapcov klesá," povedala Fiona Mathews z Univerzity v Exeteri. Hoci pohlavie vo veľkej miere ovplyvňuje genetická výbava otca, je známe, že vyššia hladina glukózy podporuje vznik a vývoj mužského embrya. Presný mechanizmus je však zatiaľ neznámy.

Mathews a jej kolegovia skúmali 740 britských prvorodičiek. Až 56 percent matiek zo skupiny žien s vyšším energetickým príjmom počas počatia porodilo synov. Oproti tomu na svet priviedlo chlapcov 45 percent žien, ktoré v čase oplodnenia držali diétu alebo pravidelne vynechávali raňajky. Zistenia uverejnili v časopise Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu