Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Potvrdené! Pravá bryndza chráni pred rakovinou!

BRATISLAVA - Zníženie krvného tlaku alebo ochrana proti mozgovej príhode a dokonca i pred rakovinou. Tieto a ešte oveľa viac pozitív má tradičná slovenská pochúťka - bryndza. No pozor! Zdraviu prospešné účinky si zachováva iba vtedy, ak neprejde tepelným spracovaním, pasterizáciou alebo termizáciou.

Nový Čas vám prináša prehľad toho, aké má bryndza účinky na organizmus. Podľa vysokoškolského profesora Libora Ebringera sú Európskou úniou schválené dva typy bryndze. Bez tepelného spracovania, teda tá, ktorá sa vyrába podľa toho, ako nás to naučili predkovia. Druhý typ zase prechádza pasterizáciou. Podľa najnovších zistení má na zdravie pozitívny vplyv najmä pôvodná slovenská pochúťka.

Výrobný proces bryndze dokáže zachovať mnohé látky, ktoré organizmus chránia pred rôznymi zákernými chorobami. "Pri spracovávaní podľa pôvodných receptúr sa v nej premnožujú dobré mliečne baktérie a tieto produkujú látky podobné antibiotikám, rôzne kyseliny, ktoré zabíjajú choroboplodné baktérie. Tento proces považujeme za ,patent' prírody, ktorý je dômyselnou náhradou pasterizácie,“ vysvetľuje profesor a ďalej dodáva: "Zistili sme, že v bryndzi je vyše 20 druhov mliečnych baktérií, ale aj 4 až 5 druhov kvasiniek. Tie produkujú látky, ktoré zabraňujú rozmnožovaniu rizikových plesní vylučujúcich jedy zvané aflatoxíny - spôsobujú rakovinu pečene a iné ochorenia."

Pravá či nepravá?

Podľa profesora Ebringera by sa malo jednoznačne na obaloch bryndze zreteľne uviesť, ktorá bryndza je pasterizovaná a ktorá vyrobená podľa tradičných receptúr. "Pravá totiž obsahuje len nepasterizované ovčie mlieko, avšak najmä v zime sa mieša s kravským, pričom musí byť zachovaný pomer minimálne 50 % ovčieho mlieka. Realita je však taká, že niektoré podniky ju falšujú od začiatku sezóny, dokonca aj v máji a to tak, že dávajú ovčieho mlieka len symbolických 5 – 10 % alebo dokonca 0 %," upozorňuje Libor Ebringer.

Vplyv bryndze na zdravie

- Pomáha pri vstrebávaní vápnika, fosforu, železa, zinku, medi a selénu, ako aj niektorých vitamínov B12, D, A, kyseliny listovej.

- Obsahuje probiotické baktérie, ktoré majú blahodarné účinky na zdravie a vitalitu. Napr. zneškodňujú zlý cholesterol a na druhej strane podporujú tvorbu dobrého cholesterolu.

- Obsahuje antioxidanty, ktoré chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami (ateroskleróza, infarkt myokardu, mozgová príhoda), pred rakovinou, ale aj Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou, dokonca aj HIV.

- Niektoré zložky zabíjajú vírusy a posilňujú imunitu, napr. chránia proti hepatitíde typu C.

- Obsahuje bioaktívne peptidy, niektoré z nich znižujú krvný tlak, iné ochraňujú pred osteoporózou (rednutie kostí) a zubným kazom.

- Bryndza má protizápalové účinky.

- Ovčie mlieko obsahuje 2- až 5-krát viac mastných kyselín typu CLA ako kravské mlieko, ktoré pomáhajú pri chudnutí

- Obsahuje viac vetvených aminokyselín a lyzínu, ktoré pomáhajú obnovovať svalstvo

VÝHODY OVČIEHO MLIEKA

- Ovčie mlieko obsahuje 2-krát toľko bielkovín, tuku, minerálií (vápnik, fosfor, horčík, selén a zinok) ako kravské mlieko.
- Syr vyrobený z kravského mlieka je menej zdravý.
- V ovčom mlieku je 5-krát viac vitamínov C a D ako v kravskom.
- 1 liter ovčieho mlieka bez pasterizácie či termizácie stačí na denné krytie vitamínu C, kravského potrebujeme 5 litrov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu