Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Štyri obrovské oblasti Slnka naraz explodovali: Experti odhalili, kedy pocítime TIETO následky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON – NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) zachytila v utorok 23. apríla vzácny jav: štyri obrovské oblasti Slnka explodovali súčasne. Experti prezradili, kedy úlomky zo slnečných erupcií zasiahnu Zem a čo to pre našu planétu znamená.

Erupcie na Slnku sú bežným javom, najmä počas vrcholu cyklu aktivity Slnka, známeho ako slnečné maximum. Práve vtedy sa pravidelne vyskytujú slnečné škvrny a výrony koronálnej hmoty (CME), ktoré niekedy spôsobujú na Zemi veľkolepé polárne žiary a rádiové výpadky. „Slnečné škvrny sú oblasti, v ktorých je magnetické pole asi 2500-krát silnejšie ako na Zemi,“ vysvetlili experti z americkej Národnej meteorologickej služby. „Kvôli silnému magnetickému poľu sa magnetický tlak zvyšuje, zatiaľ čo okolitý atmosférický tlak klesá. To zase znižuje teplotu v porovnaní s okolím, pretože koncentrované magnetické pole brzdí prúdenie horúceho, nového plynu z vnútra Slnka na povrch,“ dodali.

To má za následok veľké výbuchy na povrchu. Zriedkavo sa môžu vyskytnúť dvojice výbuchov súčasne, známe ako sympatické slnečné erupcie. Experti sa domnievali, že k týmto výbuchom dochádza náhodne, ale štatistická analýza v roku 2002 ukázala opak. Dvojice výbuchov sa vyskytujú vtedy, keď sú spojené magnetickými slučkami. Ešte zriedkavejšie je, že sa môžu vyskytnúť viac ako dve súčasne erupcie, známe ako „supersympatická“ slnečná erupcia.

Momentálne nie je jasné, či úlomky zo slnečných erupcií zasiahnu Zem, aj keď portál Spaceweather.com uvádza, že ak sa tak stane, bude to 26. apríla. Rovnako ako u väčšiny geomagnetických búrok sa pravdepodobne nie je čoho obávať – môže dôjsť len k menším problémom s elektrickou sieťou a rádiovou komunikáciou.

Viac o téme: ExplóziaNASASlnko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu