Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Táto bežná kuchynská ingrediencia môže VYBUCHNÚŤ: Čo robiť, aby ste predišli nepríjemnostiam?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OXFORDSHIRE – Súčasťou pravdepodobne každej domácnosti je bežná kuchynská ingrediencia, z ktorej si môžete pripraviť napríklad chlieb. Iba málokto však vie, že ide o horľavú položku, ktorá sa môže vznietiť. Ako to presne funguje?

Aj keď to môže znieť neuveriteľne, múka môže vybuchnúť. V roku 1981 došlo k výbuchu v továrni spoločnosti General Foods Ltd. v Banbury, Oxfordshire, Spojenom kráľovstve. Medzi suchými potravinami, ktoré sa v továrni vyrábali, bol aj pudingový prášok, na ktorý bolo potrebné obrovské množstvo kukuričného škrobu – jemne mletej práškovej látky, ktorá sa podobá múke. V jeden stredajší večer sa preplnil jeden zo zásobníkov s kukuričným škrobom, informuje vtedajšia správa. Pracovníci si všimli unikajúci oblak škrobu, ktorý sa náhle vznietil a šíril sa neuveriteľnou rýchlosťou.

Pri nehode sa zranilo deväť ľudí, pričom osem z nich si vyžiadalo ošetrenie na špecializovanom oddelení pre popáleniny. Tiež došlo k rozsiahlemu poškodeniu budovy. Táto udalosť a mnohé ďalšie podobné zdôrazňujú nebezpečenstvo, ktoré môže predstavovať prášok. Jedným z príkladov je múka, ktorá sa používa pri výrobe mnohých potravín, ale riziko hrozí pri každom prášku bohatom na sacharidy, ako je cukor alebo smotana do kávy. V potravinárskom priemysle sa zavádzajú rozsiahle zdravotné a bezpečnostné opatrenia na zmiernenie tohto rizika. 

Prečo je múka taká horľavá?

Na to, aby došlo k výbuchu prachu, je podľa portálu IFLScience potrebných päť vecí: palivo (teda múka alebo iný prach), kyslík, teplo, uzavretie a rozptyl. Každý, kto pracoval so sacharidmi, vie, že sú horľavé. Skutočné problémy však nastávajú až vtedy, keď sa v uzavretom priestore vytvorí oblak prachových častíc z múky. Menšie zrnká múky majú veľký pomer povrchu k hmotnosti, čo znamená, že môžu horieť oveľa rýchlejšie ako väčšie zrnká. Keďže majú okolo seba dostatok kyslíka a visia vo vzduchu, stačí malá tepelná iskra, aby sa častice zapálili. Teplo môže pochádzať zo skutočného plameňa alebo môže byť generované trením vznikajúcim pri brúsení. Pri dostatočne vysokej koncentrácii častíc múky v mraku sa pri horení každej častice prach rozvíri, čím sa zapália ďalšie, až kým nedôjde k výbuchu.

Táto bežná kuchynská ingrediencia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako bezpečne manipulovať s múkou?

Pokiaľ doma v kuchyni nevyhadzujete vrecia s múkou do vzduchu a potom nezapálite zápalku, riziko požiaru alebo výbuchu prachu je veľmi nízke. V priemysle, kde sa pracuje s veľkými množstvami horľavých práškov, sa používajú špeciálne vysávače na vysávanie prebytočného prachu, pravidelné kontroly zvyškov prachu na ťažko prístupných miestach a prísne kontroly otvoreného ohňa a všetkého, čo by mohlo vytvárať statickú elektrinu. 

Viac o téme: PožiarMúkaVýbuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu