Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Desivý model odhaľuje, ako bude náš svet vyzerať v budúcnosti: Toto sa stane so všetkými kontinentami

(Zdroj: YouTube/AGUvideos)

WALES – Asi pred 200 miliónmi rokov sa posledný superkontinent Zeme Pangea začal rozpadávať a platňová tektonika pomaly presúvala kontinenty do sveta, ktorý poznáme dnes. Zdá sa však, že tomu tak nebude navždy. Existuje totiž niekoľko modelov, ktoré predpovedajú, ako bude vyzerať náš svet v budúcnosti.

Nemecký meteorológ Alfred Wegner prvýkrát navrhol pohyb kontinentov v roku 1912 a vyslovil hypotézu, že kontinenty boli kedysi spojené do superkontinentu, ktorý nazval Pangea. V 60. rokoch minulého storočia vedci vďaka novým technológiám preštudovali oceánske hrebene a dokázali vysvetliť procesy za pohybom platní. Odvtedy zostavili modely platňovej tektoniky a dokonca sa pokúsili modelovať, ako môže Zem vyzerať v našej geologickej budúcnosti. Model, ktorý vytvoril jeden z vedeckých tímov, ukazuje možný superkontinent v budúcnosti Zeme.

Ostatné tímy vytvárajú svoje vlastné modely toho, ako sa budú kontinenty pohybovať, na základe nových údajov a lepšieho pochopenia procesov. „Pravdepodobne to pre ľudí počas nášho terajšieho života nič neznamená,“ vysvetlil oceánograf Mattias Green z Bangor University School of Ocean Sciences v Menai Bridge vo Veľkej Británii vo vyhlásení v roku 2016. „Ale zlepšuje to naše chápanie interakcií medzi platňovou tektonikou, klimatickým systémom Zeme, jej oceánmi a dokonca aj tým, ako je vývoj života, aspoň do určitej miery, poháňaný týmto procesom,“ dodal.

Model poskytol dôkazy o tom, že Zem v súčasnosti prechádza obdobím mimoriadne silnej prílivovej energie, ktorá bude trvať približne 20 miliónov rokov. Keď sa vytvorí ďalší superkontinent, oceánske panvy vytvoria jednu masívnu vodnú plochu. Táto vodná plocha bude mať nízku prílivovú energiu, čo povedie k menším vlnám a menšiemu miešaniu živín. V dôsledku toho bude dno oceánu pravdepodobne zbavené kyslíka a života.

Viac o téme: SvetModelKontinentySuperkontinentPlatňová tektonika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu