Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Potterománia vypukne na Slovensku o niečo neskôr

Skôr ako vytúženého siedmeho dielu Harry Pottera sa jeho fanúšikovia dočkajú sfilmovanej piatej časti Harry Potter a Fénixov rád
Skôr ako vytúženého siedmeho dielu Harry Pottera sa jeho fanúšikovia dočkajú sfilmovanej piatej časti Harry Potter a Fénixov rád (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Fanúšikovia Harryho Pottera na Slovensku si budú musieť na siedmu časť dobrodružstiev čarodejníckeho učňa ešte počkať.

V Británii by sa síce očakávaný siedmy diel mal dostať do kníhkupectiev 21. júla, slovenské vydavateľstvo Ikar však ešte nevie, kedy ho stihne preložiť. Svoje vlastné verzie Harryho príbehov zatiaľ na internetových stránkach rozvíjajú amatérski spisovatelia, ktorí vyprodukovali o svojej obľúbenej postave desiatky poviedok.

"V tejto chvíli nemáme relevantné informácie o tom, aký má siedma časť rozsah, aký náročný je text, preto nevieme ani určiť presný dátum vydania knihy v slovenskom preklade. Múdrejší budeme, keď budeme mať knihu v rukách," povedala ČTK Mária Lešková z vydavateľstva.

Zo šiestich zatiaľ preložených dielov Pottera od britskej autorky Joanne Rowlingovej sa celkovo predalo na Slovensku viac ako 600.000 výtlačkov. Aký bude náklad siedmeho, ktorého anglický názov znie Harry Potter and the Deathly Hallows, zatiaľ nie je isté. "Uvažujeme o náklade 80.000, ale nie je to definitívne a konečné číslo. Náklad môže byť tesne pred vydaním knihy upravený," dodala Lešková.

Milovníci Pottera si zatiaľ môžu krátiť čas čítaním dobrodružstiev od amatérskych spisovateľov, ktorí rozvíjajú príbehy hrdinov knihy Joanne Rowlingovej rôznymi smermi na webových stránkach. Podľa šéfredaktorky jednej z dvoch slovenských webových stránok o Harrym Potterovi Andrey Ruislovej so pseudonymom Luna sú ich desiatky a niektoré z nich sú naozaj dobré.

Fenomén "potterománie" zasiahol okrem toho napríklad aj ponuku letných táborov pre deti, ktoré organizátori často pripravujú s témou Harryho Pottera. Siedma kniha by mala byť podľa autorky Rowlingovej posledná. Veľkú búrku a dohady spôsobila však spisovateľka svojím výrokom o smrti dvoch z hlavných postáv v poslednom dieli.

Prvý diel knihy uzrel svetlo sveta v júli pred desiatimi rokmi. Odvtedy svet nielen detskej fantázie nie je tým, čím bol. Stvoriteľka čarodejníckeho hrdinu Rowlingová ho obohatila novými rastlinami, elixírmi, postavami, príšerami, zvieratami, súťažnou hrou metlobal či čarovným Hop-šup práškom.

Skôr ako vytúženého siedmeho dielu Harry Pottera sa jeho fanúšikovia dočkajú sfilmovanej piatej časti Harry Potter a Fénixov rád. Tá by mala mať na Slovensku premiéru v polovici júla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu