Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ladislav Chudík: Tajný odchod z nakrúcania

Maestro nastupuje do auta, ktoré mu zabezpečila Slovenská televízia. Zobraziť galériu (5)
Maestro nastupuje do auta, ktoré mu zabezpečila Slovenská televízia. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Ladislav Chudík (83) dodržal slovo. Nabral všetky sily a včera skoro ráno odcestoval z Bratislavy do Prahy za svojou poslednou rolou v českom kultovom seriáli Nemocnica na okraji mesta.

Napriek tomu, že Chudík hral v oboch sériách Nemocnice, tentoraz si známy herec legendárneho primára Sovu zahrá naposledy. A možno to bude jeho posledná televízna rola, do ktorej sa pustil...

Je streda 7.33 hod. Herec Ladislav Chudík vychádza v sprievode svojej manželky Aleny (58) zo svojho petržalského bytu. Pred vchodom už naňho čaká biely mikrobus, ktorý ho má odviezť do Prahy na nakrúcanie Nemocnice na okraji mesta. Jeho prevoz zabezpečuje verejnoprávna STV. „Slovenská televízia nedávno odvysielala prvú aj druhú sériu Nemocnice na okraji mesta a určite budeme mať záujem aj o tretie pokračovanie. Práve preto nám záležalo na tom, aby sa pán Chudík, ktorý stvárnil v oboch sériách svoju životnú úlohu, na nakrúcanie bez problémov dostavil,“ vysvetlil hovorca STV Jozef Gogola.

Pôvodný plán bol však iný. Chudík mal do Čiech odcestovať už v utorok ráno, no na poslednú chvíľu to zmenil. Keďže sa mal na pľaci objaviť až včera o 11. hodine, spolu s manželkou sa rozhodli, že vzhľadom na jeho zdravotný stav vycestujú za hranice až v stredu. Podľa informácií Nového Času mal herec v Prahe stráviť iba jeden deň.

Jedným z dôvodov, prečo majster Chudík odišiel do Prahy je, že si chcel ešte zahrať s Josefom Vinklářom († 76), známym doktorom Cvachom. To však už nestihol. „Bol to fantastický herec. Nemôžem uveriť. Tak som sa tešil na pána doktora Cvacha,“ povedal neskôr bolestne na pľaci Chudík. „Prehovoril ma práve pán Vinklář, aby som to vzal,“ zveril sa slovenský herec.

Svoju životnú rolu doktora Sovu si má Chudík zahrať naposledy. Scenáristka seriálu Lucie Konášová síce so starým Dr. Sovom počítala aj naďalej, ale pre hercovo podlomené zdravie ho nakoniec zo scenára vyškrtla. A tak legendárny primár hneď v prvej časti zomrie. Či však bude Ladislav Chudík po tejto úlohe už iba oddychovať, ostáva len na ňom.

Viac exkluzívnych fotografií z nakrúcania už v zajtrajšom Novom Čase.



Ladislav Chudík: Tajný odchod
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ČTK)

Josef Vinklář: Cvacha sa už nedožil

PRAHA – Pred pár dňami Josef Vinklář prehodnotil svoje posledné prianie. To prvé bolo - zahrať si ešte raz doktora Cvacha. Potom však prišiel deň, keď herec milovaný seriál definitívne vzdal. Prial si už iba jediné: Nechcem umrieť doma! Nabral zvyšky síl a podľa informácií Nového Času sadol na električku a odišiel zomrieť do Nemocnice na Homolce.

„Vedel, že mu ostávajú dni, možno hodiny, bál sa umierať sám. V tejto nemocnici mal kamarátov lekárov, a keď cítil, že sa blíži koniec, jednoducho odišiel na poslednú schôdzku za nimi,“ prezradil zdroj z nemocnice. Vinklářovi sa posledné dni života snažilo spríjemňovať oddelenie neurochirurgie, ktoré s jeho rakovinou pľúc nemalo vôbec nič spoločné. Herec však okolo seba mal nielen známe milé tváre, ale aj prvotriednu starostlivosť.

Keď Vinklář po operácii začal strácať sily, držala ho nad vodou rola doktora Cvacha v Nemocnici III, ako aj obľúbená krčma v Podůlší, kde mal chalupu. „Aj po operácii si k nám prišiel pán Vinklář občas zahrať mariáš. Kartárom stále objednával whisky, ale on sám pil už iba vodu. A tiež už nefajčil, cítili sme všetci, že je zle,“ prezradila servírka. A ako dodala, Cvacha si však Vinklář chcel zahrať stoj čo stoj. Preto vraj poctivo chodil na chemoterapie. „Pán Vinklář Cvacha miloval,“ potvrdila Lucie Konášová, scenáristka Nemocnice III. Osud však hercovi túto poslednú radosť nedoprial. Celé tri mesiace čakal štáb na nakrúcanie jedinej hromadnej scény všetkých známych aj nových postáv. Ani raz nemohol Josef Vinklář prísť. „Vedela som, s akou ťažkou chorobou herec zápasí, preto som rolu doktora Cvacha postupne prispôsobila jeho zdravotnému stavu a možnostiam,“ prezradila Konášová. Vinklářovi však bolo čoraz horšie, a keď sa z nakrúcania režisérovi musel ospravedlniť tretíkrát, rozhodol sa: „Vzdávam to!“ Zavolal kamarátom do Nemocnice na Homolce a išiel si spríjemniť posledné okamihy života.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu