Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Konečne! Jakubisko dokončil najdrahší stredoeurópsky veľkofilm Báthoryčka

Záber z filmu Báthoryčka Zobraziť galériu (9)
Záber z filmu Báthoryčka

Juraj Jakubisko (70) má za sebou mesačný pracovný pobyt v USA! Tam mixoval a dokončoval anglický zvuk a anglickú verziu svojho nového veľkofilmu Bathory. Po niekoľkých preloženiach premiéry je už konečne stanovený presný dátum, v ktorý sa dostane film do slovenských kín. Kedy si ho budeme môcť pozrieť?

Osobne riadil postsynchróny hlavných predstaviteľov filmu Anny Friel, Vincenta Regana a Hansa Mathesonna. V spolupráci so špičkovými hollywoodskymi zvukármi z oscarového zvukového štúdia Widget post dokončoval zvukový mix.

"Pôvodne sme šli do Ameriky na kratšiu dobu, ale miestna profesionalita a skvelí ľudia, s ktorými sme robili, nás donútili si pobyt predĺžiť. Pre filmára je to neoceniteľná skúsenosť," povedal bezprostredne po návrate Juraj Jakubisko.

Zvukové štúdio, v ktorom Juraj Jakubisko mixoval zvuk k Bathory, patrilo pôvodne veľkému hollywoodskemu štúdiu Warner Bros. Zvukový majster Jon Johnson získal Oscara za zvukové efekty vo filme Ponorka U-571 z roku 2000.

Vzhľadom na medzinárodnú koprodukciu a zahraničnú distribúciu sa celý film natáčal v anglickom jazyku. V slovenskej verzii prepožičia grófke Bathory, ktorú stvárnila anglická herečka Anna Friel, svoj hlas herečka Soňa Norrisová. Dôležité mužské postavy filmu, grófa Nádasdyho a palatína Thurzu nadabovali Ivo Gogál a Jozef Vajda. Pre Bathoryčku osudovú postavu, maliara Caravagga, v slovenčine ozvučil Juraj Kemka.

Po návrate sa Juraj Jakubisko rozhodol zverejniť nové zábery a ukážky z Bathory, hoci film a podklady k nemu sú prísne strážené. Nový trailer k najdrahšiemu stredoeurópskemu filmovému projektu všetkých dôb si budete môcť pozrieť už čoskoro na www.zoznam.sk/bathory. Bathory bude v svetovej premiére uvedená na MFF v Karlových Varoch. V slovenských kinách pobeží od 10. júla 2008, kedy je distribučná premiéra fimu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu