Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Patrick Swayze: Slovákom sála teplo z očí!

Patrick Swayze Zobraziť galériu (4)
Patrick Swayze

Priamo z New Yorku priletel na odovzdávanie cien TOM 2005 PATRICK SWAYZE. Rýchlo sa naučil aj prvé slovenské slovo: Ahoj!

Swayze privítal novinárov na tlačovke slovami: „Som rád, že som na Slovensku, s manželkou Lisou sme sem už dávnejšie plánovali prísť.“ Na dvojdňovú návštevu si k nám však odskočil iba Patrick. „Mám teraz veľa práce, pripravujem single, ďalšie filmy, pracujem s Bonom Voxom i Stingom na ekologických projektoch. Takže pobyt u vás beriem ako dovolenku.“

Hriešny tanec? Ostáva s nami!

Film Hriešny tanec (Dirty Dancing) z roku 1987 znamenal prelom v kariére Patricka Swayzeho. Hoci sa v tínedžerskom veku točil aj okolo atletiky a futbalu, zranenie kolena ho nakoniec pripútalo k tancu. V tanečnom štúdiu svojej matky Patsy si dokonca našiel aj životnú partnerku – manželku Lisu Niemi. „Lisa chodila k mojej matke na hodiny tanca. Vídali sme sa dosť často, ale nerozumeli sme si, až kým sme spolu nezačali tancovať a nepristáli na dlážke – Lisa dolu, ja na nej,“ opisuje Patrick začiatok vzťahu, v ktorom prekonali aj jeho opilecké orgie a šialené jazdy na motorke. Vzali sa v roku 1975 a vyrazili na Broadway. Swayze nakrúcal filmy i seriály, hral v muzikáloch, ale svetovú slávu mu priniesla až úloha Johnyho v Hriešnom tanci. Scénu, keď Johny trénuje s Baby (Jennifer Gray) zdvíhacie figúry v jazere, považujú americkí diváci za najromantickejšiu zo všetkých scén. „Ten film so mnou cestuje všade. Baby mi naň nedovolia zabudnúť. Pravda je, že už štvrtá generácia dievčat na ňom vyrástla,“ hovorí Swayze.

Patrick chce tancovať

Aj keď má americká herecká hviezda na konte viacero dobrých filmových úloh, tieň Hriešneho tanca sa nedarí prekročiť. Možno to však ani on sám nechce, veď sa chystá v tanečných filmoch pokračovať. S Lisou chodia po svete a predstavujú snímku One Last Dance, v ktorej tancujú spolu. „Nachádzam sa v bode, keď mením nastavenie svojej kariéry. Zdá sa mi, že teraz je čas, keď chcem znova robiť tanečné filmy. Je to moja posledná šanca,“ tvrdí Swayze, ktorý 18. augusta oslávil 53. narodeniny. Aj preto pristúpil po rokoch k remaku Hriešneho tanca, ktorý však nedosahuje kvality originálu. „Mojou odplatou za Hriešny tanec: Noci v Havane je prísľub, že produkčný dom urobí dva filmy podľa mojej voľby,“ vysvetľuje.

Ekologická mafia

Swayze patrí k tým celebritám, ktoré majú svoj názor na všeobecné ekologické ohrozenie. Aj v Bratislave so zanietením vysvetľoval, ako oslovil svojich kolegov zvučných mien i rôzne organizácie, aby založili klub na ochranu prírody. Jeho ranč v Novom Mexiku je už chránenou krajinnou oblasťou, bojuje za dažďové pralesy i proti pytliakom v Kongu. „Z trendu, ktorým sa uberá Hollywood i televízie, z trendu reality šou, mi je zle. Preto som sa rozhodol, že dám dohromady tím ľudí, budeme cestovať po svete a hľadať odpovede na otázky, pomáhať pri naprávaní ekologických prešľapov. Budeme ako mafia, ktorá bojuje za životné prostredie,“ vyhlasuje.

Mníška mala pravdu

V cirkevnej nemocnici v texaskom Houstone sa pred 53 rokmi sklonila mníška nad bábätkom a povedala jeho matke: „Vidím nad hlavou vášho dieťatka hviezdu.“ Tým dieťaťom bol Patrick Swayze. Stala sa z neho hviezda. Bez hviezdnych manierov – do Bratislavy prišiel iba s asistentkou. „Ako prvé ma u vás upútalo isté teplo, milota a energia, ktorá ide z očí ľudí. Viem, že som medzi ľuďmi, čo ma radi vidia,“ hovorí s úsmevom a bez pátosu človek, ktorý sa stal idolom miliónov dievčat.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu