Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Hanákove Záznamy a odkazy na Art Filme v Trenčíne

Slovenský režisér Dušan Hanák
Slovenský režisér Dušan Hanák

TRENČIANSKE TEPLICE - Návštevníci Art Filmu majú v týchto dňoch možnosť navštíviť v trenčianskej Mestskej galérii výstavu fotografií Záznamy a odkazy slovenského scenáristu a režiséra Dušana Hanáka. Hanák sa venuje fotografovaniu vo voľnom čase a myslí si, že nie je veľký rozdiel robiť filmy, alebo sa pozerať okolo seba a vyberať si motív.

"Fotografia ako taká je statická, ale má v sebe tú silu, že v jednom okamihu môže povedať viac ako filmová sekvencia," vysvetlil svoj postoj k umeniu fotografie Hanák. Statickým fotografiám dáva pohyb tým, že robí dvoj- alebo štvorkompozície. Keď divák prechádza očami po snímkach rôznymi smermi, dáva im pohyb, oživuje myšlienku.

Záznamy a odkazy Hanák zachytával po celom svete. Fotil v Paríži, Japonsku či miestnosť beatnika Lawrenca Ferlinghettiho v San Franciscu. V "odkazoch" predstavuje banálne veci, v ktorých je istá jedinečnosť. Venuje sa v nich aj pouličnému umeniu grafitti. "Dojíma ma, že je to pokus o komunikáciu, ktorej veľa ľudí nerozumie, ale predsa len je to permanentná manifestácia čohosi," povedal Hanák, ktorý si myslí, že toto umenie odráža svojím spôsobom túto dobu.

Na Art Filme sa však výstavou jeho úloha nekončí. V sobotu 1. júla mu odovzdajú ocenenie Zlatá kamera za podiel na rozvoji filmového umenia, ktorú udelili už aj poľskému režisérovi Andrzejovi Wajdovi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu