Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hvorecký s románom Plyš debutuje v Divadle Aréna

Michal Hvorecký
Michal Hvorecký

BRATISLAVA - Úspešného spisovateľa Michala Hvoreckého čaká debut na slovenských divadelných doskách. Premiéru hry podľa jeho najnovšieho románu Plyš totiž na 19. januára pripravujú v bratislavskom divadle Aréna.

"S touto ponukou ma oslovil riaditeľ divadla Juraj Kukura, ktorý sa, paradoxne, o mne dozvedel z nemeckých novín," povedal ČTK Hvorecký. V Nemecku sa mu totiž dobre predáva práve najnovšia kniha Plyš. Na divadelné dosky sa však Plyš nedostáva prvýkrát. Rovnomennú divadelnú hru o tom, ako prežiť, keď je všetko choré a od niečoho závislé, už od mája 2005 uvádza pražské Divadlo Na zábradlí.

Pre Arénu však Hvorecký napísal úplne novú adaptáciu, pretože s pražskou inscenáciou nie je spokojný. "Tento bratislavský projekt považujem za svoj ozajstný divadelný štart," tvrdí Hvorecký. Divadelná verzia Plyšu je podľa neho do istej miery odlišná od románu. Ten je totiž skoro celý napísaný vo forme vnútorného monológu.

Na scéne pribudnú aj nové postavy. "Zvlášť sa teším z výkonu Richarda Stankeho v roli internetového kňaza, ktorý lieči ľudí závislých od surfovania," prezrádza Hvorecký. Podľa neho veľkým prekvapením bude aj obľúbená komediálna herečka Petra Polnišová ako Nokia, človek-značka. Okrem nich sa na scéne objavia aj Csongor Kassai, Viktor Horján, Ľuboš Kostelný a Renáta Ryníková.

Réžiu divadlo zverilo Mariánovi Amslerovi, ktorého prácu Hvorecký dobre pozná a váži si ho. "Po prvej čítanej skúške som zmizol zo scény, aby som režisérovi ponechal úplnú slobodu. Nie náhodou všetci divadelníci hovoria: mŕtvy autor - dobrý autor," hovorí s úsmevom spisovateľ. "So živými spisovateľmi sú len problémy," dodal.

Šokujúci a zábavný, erotický aj ironický román Plyš o pozérstve, štylizácii a mladých ľuďoch, ktorí radšej komunikujú cez internet ako v realite, vychádza už v treťom vydaní. Doteraz sa ho predalo 7000 výtlačkov. Nedávno vyšiel v Čechách, plánujú ho vydať aj v Nemecku, Taliansku a Srbsku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu