Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zomrela herečka Jiřina Steimarová, matka Jiřího Kodeta

 Jiřina Steimarová Zobraziť galériu (2)
Jiřina Steimarová (Zdroj: ČTK)

PRAHA - Dlhoročná herečka Národného divadla v Prahe Jiřina Steimarová zomrela v nedeľu vo veku 91 rokov v Prahe. "Mamička zomrela v nemocnici v spánku. Mala krásny koniec, nič ju nebolelo," povedala ČTK jej dcéra, herečka Evelyna Steimarová. Jiřina Steimarová bola matkou herca Jiřího Kodeta, ktorý zomrel predvlani.

Jiřina Steimarová sa narodila 24. januára 1916 a pochádzala zo slávneho českého hereckého rodu. Jej starým otcom bol plzeňský principál Vendelín Budil a otcom rovnako slávny herec Jiří Steimar. Herecké remeslo po nej okrem detí prevzali aj vnúčatá, herečky Barbara Kodetová a Anna Polívková.

Steimarová sa presadila v činohre, opere aj na striebornom plátne. Na javisku Národného divadla sa prvýkrát postavila ako 16-ročná a čoskoro sa stala detskou hviezdou. Od roku 1933 tu pôsobila celých 19 rokov. "V živote to ale nemala ľahké, počas socializmu jej na pár rokov zakázali hrať a neskôr musela hrať aj to, čo nechcela, pretože sa musela starať o tri malé deti," povedala Evelyna Steimarová.

Jiřinu Steimarovú vedenie prvej českej scény začiatkom 50. rokov minulého storočia prepustilo, pretože jej vtedajší manžel odišiel za hranice. Nové zamestnanie našla v Hudobnom divadle v Karlíne.

Steimarovú poznali aj filmoví diváci, zahrala si vo viac ako štyroch desiatkach filmových a televíznych snímkach. Debutovala už v roku 1932 vo filme Malostranskí mušketieri, naposledy rolu obsadila v roku 1989 Irena Pavlásková vo svojom Čase sluhov. Posledných 20 rokov svojho života sa Steimarová venovala vyučovaniu herectva.

Steimarovú pochovajú zrejme vo štvrtok. "Chceme malý a skromný pohreb, kde budú najbližší ľudia z rodiny a priatelia, ktorí ju poznali," dodala Evelyna Steimarová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu