Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na aukcii diela sochára Jankoviča padol rekord

Dielo vydražili za milión.
Dielo vydražili za milión. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Za milión korún dnes na aukcii súčasného slovenského umenia v Bratislave vydražili dielo sochára Jozefa Jankoviča Svedectvo V. Podľa aukčnej spoločnosti Soga je to rekordná suma za dielo žijúceho slovenského autora. Vyvolávacia cena veľkorozmerného diela z roku 1967 bola 600.000 Sk. Organizátori aukcie dúfali, že ho vydražia až za dva milióny korún.

"Je to prvý milión za dielo Slováka na našom území," skonštatoval riaditeľ Sogy Ján Abelovský. Dielo s plastickou ukrižovanou postavou si vydražil neznámy záujemca cez telefón.

Doteraz sa práce bývalého rektora Vysokej školy výtvarných umení Jankoviča, ktorý tento rok oslávil sedemdesiatku, v Soge vydražili najviac za 74.000 Sk.

V aukcii celkovo ponúkli 107 diel slovenských autorov z posledných desaťročí, predala sa z nich viac ako polovica za takmer 2,4 milióna korún. Zaznamenali aj rekordnú ponuku za obraz nedávno zosnulého výtvarníka Júliusa Kollera, keď sa jeho obraz Dekorekcia predal za 100.000 korún. Dodnes bola najvyššia cena jeho diela o 22.000 korún nižšia. Neznámy zberateľ sa tiež potešil raritnému Oltáru súčasnosti od Stana Filka. Zaplatí zaň 230.000 korún, pričom podobný jeho oltár sa naposledy na jar vydražil za 185.000 korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu