Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hladomorňa v Kežmarskom hrade: Po 300 rokoch má strechu

Len oprava hladomorne bude stáť 1 420 000 korún (cca 43-tisíc eur). Zobraziť galériu (2)
Len oprava hladomorne bude stáť 1 420 000 korún (cca 43-tisíc eur). (Zdroj: Nový Čas)

KEŽMAROK - Bolo načase! Po 300 rokoch hladomorňu v Kežmarskom hrade konečne prikryje nová strecha. Po poslednom požiari na prelome 17. a 18. storočia sa jej vnútro odkrylo oblohe a vplyvom počasia postupne chátralo.

Hladomorňa zostala po ničivom požiari na hrade pred štvrťtisícročím bez strechy. Turistov tam na obhliadky najmä v zime, keď napadlo veľa snehu, vôbec nepúšťali. Na obnovu sa síce čakalo stovky rokov, no podarilo sa to. V týchto dňoch sa intenzívne pracuje na tom, aby už do interiéru historickej hladomorne nepršalo či nesnežilo. Prestavovať sa budú aj ostatné pustnúce časti hradu. „Na celom severozápadnom trakte je nutné vy meniť strešnú krytinu a vysušiť exteriér, ale najmä interiér objektu,“ priblížila rekonštrukčné práce na hrade riaditeľka múzea v Kežmarku Erika Cintulová.

Kežmarské múzeum získalo na rekonštrukciu hradu 15,3 mil. Sk (460-tisíc €) od prešovského VÚC. Rekonštrukciou sa napravia aj škody, ktoré tu vznikli po posledných opravách v 60. až 80. rokoch, odkedy pre zle vykonané práce dochádzalo k vlhnutiu objektov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu