Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Samsung investuje v SR, koruna láme rekordy

BRATISLAVA - Slovenská mena sa dnes ráno posilnila na novú rekordnú úroveň 34 korún za euro. V stredu popoludní bola koruna o 30 halierov slabšia. Mene mohla pomôcť informácia o novej investícii spoločnosti Samsung aj priaznivé čísla o hospodárskom raste a priemyselnej výrobe, povedal ČTK díler OTP Banky Eduard Pračko. Pri týchto úrovniach Národná banka Slovenska (NBS) v závere minulého roka voči korune intervenovala.

Na rozdiel od minulých týždňov sa koruna odpútala od ostatných národných mien v strednej Európe, ktoré sa výrazne neposilnili. "Úplne sme sa odtrhli od regiónu. Asi nás považujú za nového lídra," povedal díler.

Za posledný mesiac koruna získala voči euru zhruba 80 halierov. Vzdialila sa tak už o 11,6 percenta od centrálnej parity 38,455 SKK/EUR v systéme výmenných kurzov ERM-II, do ktorého Slovensko vstúpilo pre plánované zavedenie eura v roku 2009. Kurz sa nesmie od parity vychýliť o viac ako 15 percent oboma smermi. NBS už pripustila, že parita sa dá upraviť, zatiaľ to však podľa nej nebolo potrebné.

Vlani bola koruna najrýchlejšie sa posilňujúcou menou v strednej Európe, keď si voči euru pripísala takmer desať percent.

Koruna sa začala spevňovať už v stredu večer. Dovtedy pritom nereagovala na priaznivé štatistiky ani na správu o novom závode firmy Samsung Electronics na obrazovky z tekutých kryštálov (LCD).

Slovenská ekonomika v minulom roku narástla o rekordných 8,3 percenta, čím sa krajina usadila medzi najrýchlejšie rastúcimi európskymi ekonomikami. Priemyselná produkcia Slovenska v januári medziročne vzrástla o viac ako 17 percent, najmä pre zvýšenie výroby áut v nových závodoch automobiliek PSA Peugeot Citroën a KIA Motors.

Samsung investuje 155 mil. USD do výstavby závodu v SR >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu