Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Koruna láme rekordy - zlacnie nám tovar?

Zníženie cien pred blížiacou sa jarou potešilo aj študentky v nákupnom centre v Bratislave.
Zníženie cien pred blížiacou sa jarou potešilo aj študentky v nákupnom centre v Bratislave.

SLOVENSKO - Korune sa mimoriadne darí! Naša mena sa výrazne posilňuje už niekoľko mesiacov a predvčerom dokonca dosiahla rekordnú úroveň 33,80 Sk za euro! Čo však majú zo správ o novom stredoeurópskom lídrovi obyčajní ľudia? Prinesie nám pozitívny trend koruny aj nižšie ceny tovarov? Niektorí obchodníci zlacnenie sľubujú, iní tvrdia, že silná koruna ich ceny neovplyvní.

Podľa Martina Lenka - analytika VÚB, by silnejší kurz koruny vo všeobecnosti mal poškodzovať slovenských exportérov a naopak zvýhodňovať importérov. Pre bežného občana by silnejšia koruna mohla teoreticky priniesť lacnejšie tovary a služby, za ktoré musí ich dovozca platiť v eurách. Je však otázne a ťažko odhadnuteľné, či obchodníci budú automaticky premietať svoj kurzový zisk vyplývajúci z posilňovania koruny aj do nižšej ceny dovážaných tovarov.

Ceny zostanú


  • Markéta Svetlíková, hovorkyňa veľkoobchodných reťazcov Metro: - Spoločnosť nebude robiť žiadne zásahy do cien tovarov predávaných vo veľkoobchodných predajniach po celom Slovensku. Ceny sa nebudú v najbližšej dobe meniť.

  • Dagmar Jašková, vedúca predajne Kenvelo v obchodnom dome Polus: - Úpravu cien nechystáme. Ceny našich tovarov sa meniť nebudú.

  • Podľa Diany Stankovej z Hypernovy sa ceny upravovať nebudú.

  • Dobrá správa


  • Pre predajcov výpočtovej techniky je to dobrá správa. Čím je koruna silnejšia, tým lacnejšie sú komponenty a tovar nakupovaný v zahraničí. Dovozcovia reagujú na vývoj koruny. Automaticky sa to prejaví i v cene pre zákazníka, - tvrdí Milan Středa z košického DigiTecu.

  • Podľa Pavla Rotmana sa v spoločnosti TPD Euronics posilnenie koruny voči euru vždy pozitívne ovplyvňuje nákupy a tým aj naše ceny.
  • Ceny niektorých komponentov počítačovej techniky v posledných mesiacoch klesli o 5 až 10 %, - pripustil obchodník z banskobystrickej spoločnosti Korak Slovakia.
    Nahlásiť chybu

    Odporúčame

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Stream naživo

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Celý program

    Ďalšie zo Zoznamu