Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na prvé dieťa chce štát poskytnúť 25 tisíc Sk

BRATISLAVA - Ministerstvo práce a sociálnych vecí navrhuje od začiatku februára budúceho roka zvýšiť príplatok k príspevku pri narodení prvého dieťaťa zo súčasných 11 000 Sk na 20 440 Sk.

Spolu s príspevkom pri narodení dieťaťa vo výške 4 560 Sk, ktorý patrí rodičom pri narodení každého dieťaťa, by mal tak štát rodičom pri narodení prvého dieťaťa poskytnúť spolu 25 000 Sk. Vyplýva to z návrhu novely zákona o príspevku pri narodení dieťaťa, ktorý predložil rezort práce a sociálnych vecí do pripomienkového konania.

Navrhovaná novela zákona má tiež sprísniť podmienky nároku na príplatok k príspevku pri narodení prvého dieťaťa. Matka by totiž mala byť povinná preukázať, že od začiatku štvrtého mesiaca tehotenstva sa pravidelne mesačne zúčastňovala preventívnych prehliadok u gynekológa. "Zároveň sa navrhuje považovať za preventívnu prehliadku aj pobyt v zdravotníckom zariadení," uvádza ministerstvo.

V budúcom roku od 1. februára si zvýšenie príplatku k príspevku pri narodení prvého dieťaťa o 9 440 Sk vyžiada čerpanie finančných prostriedkov v sume približne 225 mil. Sk. "V roku 2009 sa predpokladá zvýšené čerpanie na príplatok k príspevku v sume asi 251 mil. Sk a v roku 2010 v sume približne 258 mil. Sk," uvádza ministerstvo práce a sociálnych vecí. Ako dodáva, finančné prostriedky potrebné na výplatu príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa zvýšené o 9 440 Sk sú v roku 2008 riešené v návrhu rozpočtu kapitoly rezortu práce a sociálnych vecí na roky 2008 až 2010.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu