Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Knihy by mali byť lacnejšie, vláda schválila 10 % DPH

BRATISLAVA - Vláda v stredu schválila návrh novely zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH). Novelou zákona by sa mali knihy, brožúry a podobné tlačiarenské výrobky od začiatku budúceho roka preradiť zo základnej sadzby DPH vo výške 19 % do zníženej, 10-percentnej sadzby dane.

"Takýto krok by mal oživiť knižný trh, ktorý po zavedení 19-percentnej DPH veľmi stagnoval," zdôvodnil na tlačovej besede po rokovaní vlády premiér Robert Fico. Podľa schváleného materiálu bude výpadok DPH z titulu zavedenia zníženej sadzby dane vo výške 10 % na knihy v roku 2008 predstavovať 137 mil. Sk, v roku 2009 to bude 143 mil. Sk a v roku 2010 bude plánovaný výpadok vo výške 150 mil. Sk.

Vláda podľa premiéra uvažuje o zavedení zníženej, 10-percentnej sadzby DPH aj na internet. Podľa Fica sa však internet nenachádza v krajinách Európskej únie medzi položkami, pri ktorých je nižšia DPH. "Ak to však bude možné, zavedieme 10-percentnú DPH aj na internet," povedal predseda vlády.

Významnou zmenou navrhovanej novelizácie je aj zavedenie nového systému pri zdaňovaní zálohovaných obalov na nápoje (tzv. vratných fliaš). Z dôvodu zavedenia nového systému pri zdaňovaní zálohovaných obalov na nápoje predpokladá rezort financií výpadok v príjmoch štátneho rozpočtu v roku 2008 vo výške 18 mil. Sk a v roku 2009 vo výške 10 mil. Sk.

Navrhovaná právna úprava uvádza aj odhad hotovostného výpadku výnosu z DPH z dôvodu rozšírenia zoznamu tovarov so zníženou sadzbou dane 10 % na zdravotnícke pomôcky pre inkontinentných pacientov pre rok 2008 vo výške 168 mil. Sk, pre rok 2009 vo výške 194 mil. Sk a 206 mil. Sk pre rok 2010.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu