Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bill Gates daroval pestovateľom ryže 19,9 miliónov dolárov

Bill Gates
Bill Gates

NEW YORK - Bill Gates poskytol grant 19,9 milióna amerických dolárov (približne 453 miliónov slovenských korún na výskum nových druhov ryže. Sumou podporí 400-tisíc farmárov v Južnej Ázii a subsaharskej Afrike, oznámil medzinárodný výskumný inštitút pre ryžu International Rice Research Institute.

Najbohatší muž sveta povedal, že finančný dar je súčasťou balíka podpory poľnohospodárskeho rozvoja dobročinnej organizácie Bill & Melinda Gates Foundation, ktorý predstavuje 306 miliónov dolárov (v prepočte sedem miliárd slovenských korún). Peniaze použijú na vyšľachtenie nových druhov ryže, ktorá odolá suchu, záplavám a slanej vode. "Ak myslíme vážne, že chceme skoncovať s extrémnym hladom a chudobou na celom svete, musíme myslieť vážne transformáciu poľnohospodárstva pre malých farmárov, z ktorých väčšina sú ženy," vyhlásil počítačový magnát. Dodal, že to môže mať výrazný vplyv na redukovanie chudoby.

Ryža je základnou surovinou pre približne 2,4 miliardy ľudí a poskytuje viac ako 20 percent denného príjmu kalórií. Aby pestovatelia uspokojili celosvetový dopyt, musia zvýšiť ročnú produkciu o 70 percent do roku 2025. To znamená, že namiesto súčasných 520 miliárd ton ryže treba vypestovať takmer 880 miliárd ton tejto suroviny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu