Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nové príspevky pre matky: Ako získať 25 000 za pôrod!

Zobraziť galériu (2)

BRATISLAVA - Už len dva dni a štát začne vyplácať na prvorodené deti o 10-tisíc Sk viac ako doteraz. Prvorodičkám prispeje sumou až 25-tisíc Sk. Problémom však je, že ich nedostanete hneď, ako sa vaša ratolesť v pôrodnici prvýkrát rozplače. Prinášame vám prehľad toho, čo všetko musíte mať v ruke, aby vám štát peniaze vyplatil.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zvyšuje príspevok za prvorodené dieťa na 25-tisíc korún. Matky detí, ktoré sa narodili v januári, si budú musieť vystačiť len so sumou 15 560 Sk. Nárok na tento štátny príspevok však nevznikne hneď. Požiadať oň môžete až po 28 dňoch od narodenia.

"Mamičky by mali byť dôsledné a pri podaní žiadosti musia mať všetky dokumenty,“ povedala D. Lehocká, hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Inak sa vám môže stať, že vás úradníci niekoľkokrát vrátia. Proces, kým sa dostanete k peniazom, sa tak môže natiahnuť aj na niekoľko týždňov.

1.

Narodí sa vám dieťatko
(napr. 1. 2. 2008)

2.

Po 28 dňoch od narodenia dieťaťa (teda podľa príkladu 29. 2. 2008), podajte písomnú žiadosť o príspevok a príplatok k príspevku na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny SR v mieste trvalého bydliska. Žiadosť musíte podať najneskôr do 6 mesiacov od jeho narodenia. Inak o peniaze prídete.

3.

Peniaze vám budú vyplatené v najbližšom výplatnom termíne, teda podľa príkladu 18.3. - 25. 3. 2008. Financie dostanete iba v tom prípade, že budete mať správne vypísané, potvrdené a odovzdané všetky potrebné tlačivá a dokumenty k žiadosti.

4.

Nakupovanie výbavičky pre deti nie je lacná záležitosť. Príspevok od štátu pokryje len základné potreby pre bábätko. Keďže peniaze dostanete, až vtedy, keď sa vám dieťa narodí, do výbavy pre vašu ratoslesť musíte najprv investovať z vlastného vrecka.

AKO PODAŤ ŽIADOSŤ O PRÍSPEVOK

Na to, aby ste získali príspevok a príplatok k príspevku na dieťa, musíte podať žiadosť na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny SR v mieste bydliska. Tlačivo si môžete stiahnuť aj na internetovej stránke Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR www.employment.gov.sk/DIS. Nájdete ho v časti vzory žiadostí.

Nové príspevky pre matky:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Nový Čas)


ČO VŠETKO TREBA VYBAVIŤ

1. Rodný list
Vybavíte si ho na matrike. Okrem originálu si dajte vystaviť aj úradnú kópiu. Tá stojí päťdesiat korún. Rodný list budete potrebovať takmer na každom úrade, spravte si aspoň päť kópií.

2. Zdravotná poisťovňa
Hneď po narodení ratolesť prihláste do vybranej zdravotnej poisťovne.

3. Prihlásenie k pobytu
Vaše dieťatko potrebuje mať zaevidované aj svoje bydlisko, nezabudnite teda vybaviť aj miesto trvalého bydliska.

Ktoré doklady potrebujete

  •  doklad totožnosti
  •  potvrdenie lekára, že ide o prvorodené dieťa
  •  potvrdenie, že ste chodili na pravidelné prehliadky ku gynekológovi počas tehotenstva od 4. mesiaca
  •  rodný list dieťaťa
  •  fotokópiu identifikačnej kartičky z banky
  •  potvrdenie lekára, že sa dieťa dožilo 28 dní
  •  potvrdenie od zamestnávateľa, u ktorého pracovala matka
  •  potvrdenie zo zdravotnej poisťovne o tom, že matka bola pred narodením dieťaťa zdravotne poistená minimálne rok
  •  otec dieťaťa predloží v prípade úmrtia matky jej úmrtný list, v prípade nezvestnosti potvrdenie Policajného zboru o pátraní po matke dieťaťa, alebo predloží právoplatné rozhodnutie súdu o zverení dieťaťa do výchovy

    Mamičky, pozor!
    Ako neprísť v budúcnosti o časť dôchodku si prečítate už zajtra v Novom Čase!

  • Nahlásiť chybu

    Odporúčame

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Stream naživo

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Celý program

    Ďalšie zo Zoznamu