Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bratislavčania zarábajú o 10-tisíce viac!

Zobraziť galériu (2)

BRATISLAVA - Najvyššie platy sú v Bratislave. Vyplynulo to z najnovšieho prieskumu mesačných zárobkov. Manažéri a informatici pracujúci v hlavnom meste dostávajú takmer o tretinu viac ako v inom regióne. Výnimkou je len plat poľnohospodárov zamestnaných mimo Bratislavy, ktorí majú viac skoro o tisícku. Nový Čas prináša porovnanie miezd medzi Bratislavou a inými regiónmi Slovenska.

Podľa prieskumu portálu Naseplaty.sk je pomer medzi najviac a najmenej ohodnotenými odvetviami až trojnásobný. Najväčšie rozdiely vidieť nielen v rezortoch, ale aj regiónoch. Bratislava stále vedie Kým priemerný vrcholový manažér v Bratislave zarobí mesačne 65 200 Sk (1 975 €), pracovník na tej istej pozícii v inom regióne dostáva „iba“ 48 800 Sk (1 478 €). Rovnaký rozdiel, teda 16 400 korún (496 €) je aj v ekonomike a účtovníctve.

Nadšení zrejme nie sú ani tí, čo sa živia marketingom mimo hlavného mesta. Ich platy sa líšia priemerne o 16 200 Sk (490 €). Platy mimo hlavného mesta Opačná situácia je v poľnohospodárstve. O 900 Sk (27 €) vyšší priemerný plat majú v tomto odvetví ľudia pracujúci mimo hlavného mesta. Takáto situácia sa objavila v mzdovom rebríčku iba raz z 25 možností. Najmenší rozdiel medzi zarábajúcimi v hlavnom meste a ostatných krajoch je vo vede a výskume (200 Sk/6 €), logistike a doprave (4 500 Sk/136 €) a vzdelávaní (4 800 Sk/145 €).

NIŽŠIE PRIEMERNÉ MZDY
Medzi slabšie zarábajúce rezorty patria odbory, ktoré sú viazané na štátny sektor. Patrí sem zdravotníctvo, štátna a verejná správa, veda a výskum. Ďalšími odvetviami sú logistika a doprava a služby. Platové rozpätie je 21 300 – 23 300. Nízke odmeňovanie vedcov a výskumníkov stále pretrváva, spolu s odvetvím vzdelávania, ktoré je ešte v nižšej platovej skupine.

Porovnanie zárobkov v odvetviach a regiónoch
Bratislavčania zarábajú o 10-tisíce
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Nový Čas)

(po kliknutí na plochu tabuľky sa náhľad zväčší)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu