Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Zmena ornej pôdy na stavebný pozemok: Čo vás to bude stáť!

Od 1. júla si budeme musieť za zmenu ornej pôdy na stavebný pozemok zaplatiť. Zobraziť galériu (3)
Od 1. júla si budeme musieť za zmenu ornej pôdy na stavebný pozemok zaplatiť.

SLOVENSKO - Od 200 Sk (6,2 €) do 2 000 Sk (62 €)! Toľko dáte v súčasnosti za štvorcový meter ornej pôdy, ak ju chcete kúpiť. No v prípade, že už takýto pozemok vlastníte a chcete na ňom stavať, budete si musieť ešte priplatiť! Táto novinka začne platiť od 1. júla. Výška poplatkov závisí od úrodnosti a atraktivity zeme. Najkvalitnejšia pôda je pritom medzi Dunajom a Váhom, kde sa poplatok za štvorcový meter vyšplhal na 500 Sk (15,5 €). Koľko dáte za zmenu ornej pôdy na stavebnú parcelu v jednotlivých oblastiach Slovenska?

Ak ste majiteľom ornej, teda poľnohospodárskej pôdy a chcete na nej v dohľadnom čase stavať svoj vysnívaný dom, mali by ste spozornieť. Do 31. júna môžete absolvovať niekoľko vybavovačiek na stavebných úradoch či mestských zastupiteľstvách, ktoré by vám podľa územného plánu mesta či obce mali schváliť zmenu ornej pôdy na stavebnú parcelu. Kým v súčasnosti za zmenu pozemku nezaplatíte takpovediac ani korunu, od 1. júla 2008 si budete musieť priplatiť! Takúto novelu zákona totiž schválila vláda koncom minulého týždňa. V Bratislave či Trnave, kde sú ceny za zmenu pôdy najvyššie, tak „zacvakáte“ 500 Sk za štvorcový meter (15,5 €).

Výška odvodov (poplatkov) je určená štátom a jednotlivé sumy za zmenu pôdy sú rozdelené do siedmich skupín podľa bonity, teda výnosnosti pôdy. Existuje však aj 8. a 9. skupina, kam patrí najmenej úrodná zem a za ňu nezaplatíte ani korunu. „V siedmej skupine sa poplatok znížil až na 20 Sk za štvorcový meter (0,60 €),“ hovorí Branislav Špirk z Národnej asociácie realitných kancelárií SR. Odvody, teda poplatky, budete musieť následne uhradiť jednorazovo do 15 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti o zmene ornej pôdy na stavebnú parcelu.

Ceny za zmenu ornej pôdy na stavebnú platné od 1. júla 2008
1. skupina 500 Sk/ m2
2. skupina 400 Sk/ m2
3. skupina 300 Sk/ m2
4. skupina 200 Sk/ m2
5. skupina 100 Sk/ m2
6. skupina 50 Sk/ m2
7. skupina 20 Sk/ m2
8. a 9. skupina 0 Sk
Zmena ornej pôdy na
Zobraziť galériu (3)


Zmena ornej pôdy na
Zobraziť galériu (3)


PRÍKLAD:
Pán Mrkvička bude chcieť postaviť dom na 500 štvorcových metroch. Koľko ho bude stáť zmena ornej pôdy na stavebnú parcelu v jednotlivých krajoch podľa úrodnosti pôdy?

Trnava a okolie:
500 Sk x 500 m2 = 250 000 Sk (7 720 €)
Okolie Trebišova:
100 Sk x 500 m2 = 50 000 Sk (1 550 €)
Vysoké Tatry:
20 Sk x 500 m2 = 10 000 Sk (310 €)
Sobrance:
0 Sk x 500 m2 = 0 Sk (0 €)

PREČO ZMENA?
Podľa Kataríny Belickej, hovorkyne Ministerstva pôdohospodárstva SR, sa zavedením poplatkov za odňatie najkvalitnejších poľnohospodárskych pôd zabezpečí najmä ochrana pôdy. „Ale takisto touto novelou dôjde k usmerneniu a určitým spôsobom donúteniu investorov stavieb, aby sa orientovali do priestoru mimo územia najkvalitnejších a najprodukčnejších poľnohospodárskych pôd (okrem Bratislavského a Trnavského kraja),“ vysvetľuje zámer Belická.

Ako postupovať pri vybavovaní?
1. Ako prvé budete potrebovať súhlas krajského pozemkového úradu. „Jeho súhlas však nepotrebujete, ak pozemok, kde chcete stavať, nepresahuje výmeru 1 000 m2 ,“ hovorí Kataína Belická, hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva SR.
2. Vybavte si vyjadrenie aj orgánov štátnej správy, ako napríklad ochrana prírody a vôd, až potom nasleduje schválenie územného plánu.
3. Nezabudnite na vydanie územného rozhodnutia o umiestnení stavby (stavebný úrad), rozhodnutie o odňatí poľnohospodárskej pôdy (OPÚ v rámci tohto rozhodnutia predpisuje odvody za odňatie, rozhodnutie je podkladom na zmenu druhu pozemku v katastri nehnuteľností).
4. Stavať môžete teda až na základe stavebného povolenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu