Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

NDS zrušila aj druhý tender na dodávku mýtneho systému

BRATISLAVA - Národná diaľničná spoločnosť (NDS) dnes zrušila pre formálnu chybu aj druhý tender na vybudovanie systému elektronického mýta za 20 miliárd korún bez dane z pridanej hodnoty. Ďalšiu súťaž však plánuje vypísať v Úradnom vestníku Európskej únie už najbližší utorok.

NDS naďalej počíta s tým, že kamióny a autobusy začnú platiť elektronické mýto od januára 2009. ČTK o tom informoval hovorca spoločnosti Marcel Jánošík.

"NDS z dôvodov rovnakého zaobchádzania so záujemcami a z dôvodu ich nediskriminácie zrušuje užšiu nadlimitnú súťaž na komplexnú službu elektronického výberu mýta," uviedol Jánošík.

Štátna diaľničná spoločnosť, ktorá zodpovedá za prevádzku slovenských diaľnic, vypísala druhý tender na zhotovenie mýtneho systému začiatkom septembra. V podkladoch, ktoré odoslala európskym inštitúciám a do vestníka Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), sa však nezhodoval termín, do ktorého mohli záujemcovia o zákazku doručiť NDS žiadosť o vysvetlenie podmienok účasti. "Uvedený rozdiel vznikol formálnym prepisom podkladov do dvoch rôznych formulárov," priblížil Jánošík.

NDS k dnešnému dátumu zrušila tender v európskom vestníku, na ÚVO tak urobí v pondelok. Už o deň neskôr chce vyhlásiť nové verejné obstarávanie vo vestníku EÚ.

Prvú súťaž na dodávku mýtneho systému NDS zrušila v auguste pre veľký počet záujemcov, do tendra sa vtedy prihlásilo až 55 firiem. Záujemcovia sa mohli do druhej súťaže prihlásiť do 4. októbra, NDS z nich potom začiatkom novembra mala vybrať osem ponúk do užšieho finále.

Elektronické mýto majú platiť autobusy a nákladné autá s hmotnosťou nad 3,5 tony za jazdu po diaľniciach, rýchlostných cestách a vybraných súbežných komunikáciách. Celkovo by malo byť od roku 2009 spoplatnených približne 2400 kilometrov ciest.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu