Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Poslanec Peter Gabura chce zakázať interrupcie!

Peter Gabura
Peter Gabura

BRATISLAVA - Nezávislý poslanec NR SR Peter Gabura predložil do parlamentu návrh zákona, ktorým chce zakázať interrupcie.

Poslanec chce svojím návrhom zrušiť zákon o umelom prerušení tehotenstva. "Právo na život je základným a neodňateľným ľudským právom. Mravný zákaz zabiť človeka je aj prirodzeným pravidlom, ktoré uznávali ľudia od nepamäti," povedal dnes pre agentúru SITA Gabura. Zároveň zdôraznil, že už samotný názov súčasného zákona je nepoctivý. "Nejde o žiadne prerušenie tehotenstva. Zákrok, ktorý zákon umožňuje tehotenstvo ukončí, bez možnosti jeho pokračovania. Počaté dieťa, ktoré už bolo spôsobilé nadobúdať práva a povinnosti podľa platného Občianskeho zákonníka, svoju životnú cestu končí. Umiera," vyhlásil.

Podľa Gaburu ak je život hodný ochrany pred narodením, ako to predpokladalo už rímske právo, ako to predpokladá Občiansky zákonník, ako právo počatého dieťaťa, tak ústavné pravidlo o ochrane života pred narodením, nemožno časovo umiestniť nikde inde, ako od momentu počatia. Z tohto dôvodu navrhuje zrušiť zákon SNR o umelom prerušení tehotenstva. "Som presvedčený, že chrániť život je potrebné vždy, ale osobitne v tých prípadoch, keď sú jeho nositelia bezbranní.

Deti pred i po narodení, chorí, bezvládni a starí občania by mali požívať väčší, nie menší rozsah ochrany zo strany štátu," uviedol. Podľa neho ak niektorí argumentujú slobodou matky rozhodovať sa o tom, či dieťa donosí, treba veľmi vážne upozorniť na slobodu, či skôr nedostatok slobody počatého dieťaťa, ktoré ju nemá možnosť nijako uplatniť. Pritom i náš ústavný a právny poriadok mu priznáva práva. "Neupierajme mu teda to najzákladnejšie právo na život," dodal.

Centrum pre bioetickú reformu sa teší z odvahy poslanca Petra Gaburu, ktorý predložil na júnovú schôdzu návrh zrušiť interrupčný zákon. Práve pred mesiacom adresovalo CBR identickú požiadavku Ministerstvu zdravotníctva SR. “Zrušením potratového zákona ostane v platnosti Trestný zákon, ktorý za nepovolený umelý potrat trestá potratárov, nie ženy. Toto je najlepšie riešenie pre ženy a ich nenarodené deti. Žiadna žena si nezaslúži potrat," povedala Andrea Hankovská z Centra pre bioetickú reformu.

Podľa hovorkyne kampane Právo na život, Jany Tutkovej, táto iniciatíva snáď otvorí oči aj iným poslancom, aby pochopili, že je čas skoncovať s legalizáciou tejto genocídy. Budúce generácie uznajú ich zásluhy ako dnes oslavujeme hrdinstvo tých, ktorí sa nebáli žiadať zrušenie legálneho otrokárstva. "Ako kedysi otroci, tak sú dnes nenarodené deti považované za neplnohodnotných ľudí, s ktorými si “majiteľ” môže robiť, čo chce. Aj otrokári argumentovali rovnako ako dnešní potratári: Ak nechcete, nemusíte si kupovať otroka, ale nezasahujte do súkromia tým, ktorí si ho chcú kúpiť. Nechajte to na ich slobodné rozhodnutie," uviedla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu