Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Mečiar nechce byť prezidentom, kandidát bude známy v novembri

BANSKÁ BYSTRICA - Predseda vládnej ĽS-HZDS Vladimír Mečiar počas dnešného mimoriadneho snemu strany v Banskej Bystrici opakovane vylúčil, že by sa v budúcoročných voľbách uchádzal o kreslo prezidenta.

Podľa neho treba podporiť nezávislého kandidáta, ktorého meno by malo byť známe v novembri. Mečiar zároveň ostro kritizoval terajšiu hlavu štátu Ivana Gašparoviča, ktorého v prezidentských voľbách zrejme podporí vládny Smer-SD a SNS.

"Do konca októbra by mali byť rokovania, v prvej polovici novembra by sme mohli nastúpiť do podpory nezávislého kandidáta. Bude to človek, ktorý bude robiť česť nielen nám, ale aj občanom," povedal Mečiar v príhovore delegátom snemu.

Ostro kritizoval svojho bývalého straníckeho kolegu Gašparoviča, ktorý ho porazil v minulých prezidentských voľbách. Súčasnú hlavu štátu obvinil z nečinnosti, lebo podľa Mečiara "dobro vo funkcii užíval, ale v dobro pre občanov nepracoval". Šéf ĽS-HZDS upozornil, že Gašparovič nevyvíjal aktivity v sociálnej, národnej ani zahraničnej oblasti. Zahrať na fujare a zájsť na folklórne slávnosti je vraj na prezidenta málo.

Opozičnú kandidátku Ivetu Radičovú Mečiar označil za "to lepšie, čo je v SDKÚ-DS". Ani ona však nie je pre ĽS-HZDS prijateľná, lebo patrila k bývalej vláde premiéra Mikuláša Dzurindu, ktorá podľa neho ničila niektoré sociálne skupiny. Mečiar naznačil, že snem by mal prispieť aj k uvoľneniu vzťahov medzi niektorými straníckymi funkcionármi. Tie zapríčinili napríklad nejasnosti okolo darov pre ĽS-HZDS. "Vnútorný zápas si nemôžeme dovoliť, vo voľbách by znamenal porážku," poznamenal Mečiar.

Snem rozhodne o novom ústrednom tajomníkovi strany. Z tejto funkcie v septembri odstúpila Zdenka Kramplová. Bývalá ministerka pôdohospodárstva čelila tlaku pre nejasnosti okolo viac ako 11 miliónov korún (365.133 eur), ktoré strane darovali údajne zadĺžený podnikateľ a invalidný dôchodca.

Zástupcovia ĽS-HZDS na sneme zvolia i nových podpredsedov strany. Podľa niektorých informácií sú všetci traja doterajší podpredsedovia Miroslav Jureňa, Milan Urbáni a Peter Sika pripravení ponúknuť svoje funkcie. Zatiaľ sa hovorí predovšetkým o páde Jureňu, ktorý musel vlani opustiť i kreslo ministra pôdohospodárstva pre sporné prevody pozemkov na Slovenskom pozemkovom fonde. Mečiar naznačil, že do funkcií by sa mohla dostať "mladá krv". Niektoré médiá špekulovali o Barbore Strakovej, dcére známej televíznej hlásateľky či o štátnych tajomníkoch z ministerstiev životného prostredia a výstavby Jaroslavovi Jadušovi a Danielovi Ácsovi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu