Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Tender na lietadlá pre armádu vyhrala Alenia Aeronautica

BRATISLAVA - Tender na dodávku dopravných lietadiel pre slovenskú armádu vyhrala talianska spoločnosť Alenia Aeronautica. Víťaz súťaže ponúkol stroj C-27J Spartan. Napísal to dnes server Euro.cz.

Napísal to dnes server Euro.cz. Víťaz súťaže ponúkol stroj C-27J Spartan. Ministerstvo obrany reagovalo, že tender zatiaľ nie je ukončený. V jednej z najväčších zákaziek pre slovenskú armádu za posledné roky plánovalo kúpiť minimálne dve lietadlá. Informácie o víťazstve talianskej firmy ministerstvo nepotvrdilo, ani nevyvrátilo.

"Koncom budúceho týždňa zverejníme podrobnosti (o tendri)," povedal jeho hovorca Vladimír Gemela. Slovensko pôvodne predpokladalo, že na nákup lietadiel, ktoré nahradia dosluhujúce Antonovy, vynaloží 2,5 až 7,5 miliardy korún (82,98 milióna a 249 miliónov eur).

Podrobnosti o hodnote zákazky a ďalších detailoch má víťaz súťaže a slovenské úrady podľa servra dohodnúť do podpisu zmluvy v januári budúceho roka, celková cena by sa mala pohybovať údajne okolo 120 miliónov eur (3,62 miliardy Sk). Na dodávkach by sa mala podieľať aj česká firma Aero Vodochody, ktorá vyrába strednú časť krídla Spartana. Financovanie projektu zatiaľ nie je jasné.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) koncom októbra vyhlásil, že v štátnom rozpočte na budúci rok nie sú vyčlenené peniaze na nákup strojov. Minister obrany Jaroslav Baška (Smer-SD) však následne povedal, že prvú splátku by Slovensko malo uhradiť až po dodávke prvého stroja, čo by mohlo byť v roku 2010. Ministerstvo vyhlásilo tender v auguste.

Slovensko v súčasnosti nemá moderný typ lietadla na prepravu vojakov a nákladu. Úvahy o potrebe modernizovať prepravný park armády podnietilo aj najväčšie letecké nešťastie v dejinách Slovenska, pri ktorom v januári 2006 zomrelo v troskách vojenského An-24 viac ako 40 ľudí. Záujem predať Slovensku vojenské lietadlá prejavili spolu štyri spoločnosti.

Okrem Alenia Aeronautica to boli aj americké firmy Lockheed Martin a Boeing a tiež španielska EADS CASA. Alenia Aeronautica podľa servra naposledy vyhrala s lietadlom C-27J tender v Maroku, ktoré by malo za štyri lietadlá v rôznych prevedeniach, vrátane výcviku, balíka náhradných dielov a logistiky, zaplatiť 137 miliónov dolárov (viac ako tri miliardy korún). V súčasnosti má firma objednávky na 121 strojov tohto typu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu