Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Záplavy stále ohrozujú ľudí na východnom Slovensku

Rozvodnené rieky naďalej ohrozujú obyvateľov Zobraziť galériu (6)
Rozvodnené rieky naďalej ohrozujú obyvateľov (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Povodne po dažďoch, ktoré postihli takmer celé Slovensko, ďalej ohrozujú ľudí na východe krajiny. Voda zaplavuje domy v niektorých mestách a obciach, do stavby provizórnych hrádzí zapojili vojakov. Hasiči zatiaľ nemajú hlásené žiadne zranenia. Niektoré rieky začali postupne klesať.

Situácia sa zlepšila na strednom a západnom Slovensku. Podľa meteorológov už budú dažde menej intenzívne.

"Dnes bude stavať hrádze 40 vojakov, máme problémy v Slovenskom Novom Meste, v Trebišove a niektorých obciach," povedal prednosta Obvodného úradu v Trebišove Róbert Puci. Voda naďalej zaplavuje ulice mesta Trebišov, poznamenal. Do regiónu presunuli časť ťažkej techniky z Humenného.

Podľa dispečingu Slovenského vodohospodárskeho podniku hladiny horných tokov riek na východnom Slovensku začali klesať. Stúpajú však väčšie rieky v južnej časti regiónu. "Snažíme sa zadržiavať vodu vo vodných nádržiach a hoci sa ich kapacity dnes naplnia, malo by to stačiť," uviedol Dušan Mydla z dispečingu podniku v Košiciach.

Záplavy zasiahli celé územie Slovenska, ešte v počas víkendu sa rozvodnili aj toky na západe krajiny. Zatiaľ čo v okolí mesta Myjava už podľa informácií SHMÚ začali klesať, v Jablonici, ktorá sa nachádza nižšie po prúde Myjavy, je hladina od dnešného rána nad hranicou tretieho stupňa povodňovej aktivity. "Voda sa vyliala do záhrad," povedala starostka obce Alena Hazuchová. V nedeľu ráno dosahovala voda výšku 66 centimetrov, dnes to už boli približne dva metre.

Nad hranicu tretieho stupňa povodňovej aktivity sa dostala aj Morava pri Kopčanoch. Naopak, klesať už začala voda v Šurskom kanáli pri Svätom Jure, hoci hladina je ešte stále nad úrovňou najvyššieho povodňového stupňa.

Situácia sa stabilizuje na juhu stredného Slovenska, kde nedeľu večer prestalo pršať. Hladiny menších riek a potokov začali postupne klesať. Povodňová vlna sa však začala presúvať na dolné toky a od dnešného rána dosiahla 3. stupeň povodňovej aktivity napríklad hladina rieky Ipeľ pri Vyškovciach v okrese Levice. Na strednom Slovensku hasiči ešte v nedeľu stavali protipovodňové hrádze v niekoľkých obciach.

Záplavy skomplikovali aj železničnú dopravu, miestami voda podmyla trať, inde na koľaje popadali stromy. Vlaky tak jazdili s meškaním alebo ich nahradili autobusy. Na Slovensko neprišli niektoré medzinárodné rýchliky z Poľska. Pre nepriaznivé počasie zas Horská záchranná služba uzavrela chodníky v Slovenskom raji a neodporučila pohyb v horských oblastiach.

Intenzívne dažde, ktoré povodne spôsobili, by mohli počas dnešného dňa ustúpiť. Podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu by síce malo pršať na väčšine územia, výdatnosť zrážok však klesne. Najsilnejšie by malo pršať na severe východného Slovenska, najmä vo Vysokých Tatrách.

 

Postihli záplavy alebo víchrice vaše mesto alebo obec? Boli ste pri tom a podarilo sa vám ich zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu