Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovenských vojakov postihlo neznáme črevné ochorenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Mnoho vojakov v misii ISAF v Afganistane, medzi ktorými sú podľa informácií agentúry SITA aj viacerí Slováci, trápi hnačkové ochorenie.

"Ide o črevné ochorenie zatiaľ neznámeho pôvodu," potvrdil hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga. Ako dodal, spôsob prenosu sa momentálne preveruje, pričom sa zatiaľ nedá vylúčiť ani nakazenie jedlom, čo sa však doteraz nepotvrdilo. V Kandaháre je podľa Vangu zasiahnutých viac kontingentov.

Na leteckej základni Kandahár zatiaľ lekára navštívili šiesti pacienti. "Lekár v súčasnosti so zdravotníkmi preveruje situáciu u pacientov, vyhodnotí hygienickú situáciu a navrhne prípadné opatrenia," uviedol Vanga. Na základni v Tarin Kowt ide o 10 vojakov zo strážnej jednotky. "Výkon služieb a plnenie úloh nášho kontingentu to však neovplyvňuje," uistil hovorca.

Samotné ochorenie podľa doterajších skúseností u pacientov trvá dva až tri dni a potom ustúpi. Vojaci sú na tretí deň schopní služby bez akýchkoľvek obmedzení. V sobotu zasadnú lekári jednotlivých kontingentov na leteckej základni Kandahár, s cieľom vyhodnotiť situáciu a zjednotiť postupy pri

V Afganistane je v súčasnosti veľmi horúco. Teploty v Kandaháre dosahovali cez deň okolo 45 stupňov Celzia v tieni, momentálne prišlo ochladenie na približne 40 stupňov Celzia. Vlhkosť vzduchu je kolísavá, dosahuje 34 percent, teda je sucho. Prostredie pre výkon služby je extrémne prašné. Teploty v Tarin Kowt sú rádovo o 5 až 8 stupňov nižšie ako v Kandaháre. "Vojaci pri osobných prehliadkach domácich obyvateľov prichádzajú do styku s odlišnými hygienickými návykmi. Prostredie je extrémne z hľadiska bezpečnosti, klímy, hygieny a epidemiológie, " upozornil Vanga.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu