Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Letectvo nechcelo modernizovať vrtuľníky, tvrdí Galko

Minister obrany Ľubomír Galko
Minister obrany Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vzdušné sily slovenskej armády neplánovali modernizovať vrtuľníky Mi-17. Ministerstvo obrany však napriek tomu podpísalo pred júnovými parlamentnými voľbami zmluvy na ich úpravu za 57 miliónov eur. Vyplýva to z vyjadrení ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS), ktorý vystúpil v parlamente počas hodiny otázok.

"Podľa vyjadrenia generálneho štábu vzdušné sily vôbec neplánovali žiadnu modernizáciu vrtuľníkov Mi-17 (...). Proces realizácie tohto biznisu za skoro 60 miliónov naštartovalo ministerstvo," vyhlásil Galko. Jeho predchodca Jaroslav Baška (Smer-SD) však povedal, že veliteľ vzdušných síl zadanie podpísal. Navyše vraj Slovensko funkčné vrtuľníky potrebuje, na kúpu nových v rozpočte neboli peniaze.

Desiatim vrtuľníkom sa onedlho končí životnosť. Bývalé vedenie ministerstva podpísalo podľa týždenníka Plus 7 dní dve zmluvy na ich modernizáciu. Jeden kontrakt bol uzavretý s Leteckými opravovňami Trenčín a ďalší s firmou S.M.S, ktorá je vraj blízka v súčasnosti opozičnému Smeru-SD.

Okrem toho Úrad pre investície a akvizície, ktorý zmluvu pripravoval, chcel podľa týždenníka o predĺžení funkčnosti strojov s ich výrobcom rokovať. Či však výrobca životnosť vrtuľníkov predĺži, nebolo isté.

Ministri bývalej vlády premiéra Roberta Fica (Smer-SD) uzatvorili viaceré kontroverzné zmluvy, viaceré podpísalo ministerstvo obrany. Slovensko napríklad pred časom nakúpilo údajne predražené člny, ktoré nedokáže naplno využiť. Nové vedenie ministerstva obrany podalo pre sporné zmluvy trestné oznámenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu