Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Grékov čaká veľká novinka: Zavádzajú šesťdňový pracovný týždeň

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATÉNY - Zatiaľ, čo v niektorých európskych štátoch sa vedie diskusia o skrátení pracovného týždňa na štyri dni, v Grécku je to naopak. Od 1. júla 2024 zavedie Grécko šesťdňový týždeň.

Samozrejme nie je to záväzné pre každého. Podľa aktuálnych plánov gréckej vlády sa zamestnanci môžu rozhodnúť, či zostanú pri piatich pracovných dňoch alebo prejdú na šesťdňový model.

archívne video

Najväčšie prepúšťanie zamestnancov čaká sektor komunikačných služieb (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

40-percentný príplatok v šiesty pracovný deň

To by sa malo zamestnancom oplatiť. Šéfovia musia šiesty deň zaplatiť o 40 percent vyššiu mzdu. Ak šiesty pracovný deň pripadne na nedeľu alebo sviatok, Gréci dostanú dokonca 75-percentný bonus, čo znamená celkovo o 115 percent viac peňazí na deň.

Zamestnanci, ktorí sa držia 5-dňového týždňa, ale musia pracovať aj v niektoré soboty, nedostanú až tak veľa. Dostanú len 30-percentný príplatok. Šesťdňový týždeň sa vzťahuje na verejný a súkromný sektor, najmä dodávateľské služby, banky a farmy, ale výslovne nie na štátnych zamestnancov.

Ako uvádza spravodajský magazín „Focus“, štúdie už dávno vyvrátili mýtus „lenivého Gréka“. Naposledy v septembri 2023 v štúdii publikovanej profesorom Robertom Inklaarom z Univerzity v Groningene.

Gréci a Poliaci sú najpracovitejšími v Európe

Podľa toho najviac v Európe pracujú Gréci (2036 pracovných hodín/rok) a Poliaci (2023 pracovných hodín). Medzinárodný menový fond (MMF) predpovedá Grécku v tomto roku ekonomický rast o tri percentá.

Myšlienka šesťdňového týždňa nie je nová. Už na jeseň 2012 kontrolóri z Európskej únie, Európskej centrálnej banky a MMF požadovali, aby ho Gréci znovu zaviedli, čo vyvolalo veľké protesty.

Ochrankár zarába 850 eur

Mnoho Grékov už dlho pracuje šesť dní v týždni. Pred pár dňami sa “Euronews” na odborovom mítingu zoznámili s ochrankárom (39), ktorý si nadčasmi a nočnou prácou zarobí 850 eur mesačne. Žena (45), ktorá už odpracuje 36 hodín počas šiestich dní, dostáva 605 eur v čistom.

„Focus“ preto nazýva šesťdňový týždeň „opatrením na prispôsobenie legislatívy a reality“. Štátu to určite prospeje. Keďže teraz platia prísne pravidlá a cez víkend treba hlásiť nadčasy vopred, vláda v Aténach dúfa v zvýšenie daní a odvodov na sociálne zabezpečenie.

Pracovný portál však zistil, že 55 percent uchádzačov o prácu v Grécku túži po štvordňovom týždni s plnou náhradou mzdy. 45 percent by chcelo päťdňový týždeň s o 20 percent vyšším platom.

Viac o téme: GréckoPracovný týždeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu