Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Poľský minister zahraničia varuje: Ak Putin vyhrá na Ukrajine, urobí to, čo Hitler s Československom!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi/TASR/Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

BERLÍN – Poľský minister zahraničia Radosław Sikorski v rozhovore upozornil, že ak by Rusko na Ukrajine vyhralo, Vladimír Putin by urobil to isté, čo v minulosti Hitler s Československom. Podľa jeho slov by zabral priemysel, zmobilizoval obyvateľstvo a pokračoval vo vojnovom ťažení.

archívne video

Unikátne bojové zábery od ukrajinských pohraničníkov, snažili sa dostať jednotky ruskej armády ďalej od Charkova (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

V rozhovore pre nemecký denník Bild Sikorski, jeden z najostrejších kritikov Moskvy, uviedol, že máme na výber. Buď bude ruská armáda porazená za hranicami Ukrajiny, alebo ju budeme mať v úlohe víťaza na hraniciach Poľska. „Putin by potom urobil to isté, čo Hitler s Československom: zabral by na Ukrajine priemysel aj ľudí a zmobilizoval ich, aby vo svojom ťažení pokračoval," povedal poľský minister zahraničia a dodal, že podľa neho bude lepšie Putina na Ukrajine zastaviť.

Poľský minister zahraničia varuje:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Ukrajina nebojuje sama

Sikorski nevylučuje prípadný útok Rusov na Poľsko, a keďže tak Rusko v priebehu posledných 500 rokov urobilo už mnohokrát, nebolo by to žiadne prekvapenie. „Rusko by ale prehralo, pretože my ako Západ sme oveľa silnejší. A ani Ukrajina dnes nebojuje sama,“ uviedol Sikorski. Aktuálna situáciu na Ukrajine nevidí tak negatívne ako iní. „Vojny nikdy nejdú len jedným smerom. Príliv strieda odliv, mení sa to. A ako by povedal nemecký vojenský teoretik Carl von Clausewitz, vždy existuje vojnová hmla a neistota, čo sa vlastne deje,“ dodal.

archívne video

Robert Hajšel v europarlamente o novom nástroji na podporu obnovy Ukrajiny (Zdroj: TASR/Jaromír Novák)

Rusi by jadrové zbrane nepoužili

Zároveň neverí, že by Rusi použili na Ukrajine jadrové zbrane. Podľa jeho slov neexistujú známky toho, že sa tak stane. Okrem toho Putin podľa Sikorskiho nemôže rozhodnúť o nasadení jadrových zbraní sám. „Nie sú to zbrane, ktoré by mal na povel jednoduchým stlačením tlačidla. Existuje aj schvaľovací reťazec ministerstva obrany a generálneho štábu,“ uviedol. Putin by tak podľa neho musel presvedčiť svojich generálov, aby tento rozkaz splnili. Generáli však budú vedieť, že splnenie takéhoto rozkazu by znamenalo stať sa vojnovým zločincom.

USA podľa neho Rusku tiež dôrazne oznámili, že ak odpália jadrovú bombu, použijú konvenčné sily na zničenie akéhokoľvek ruského cieľa na okupovaných územiach Ukrajiny. „Myslím, že to je silný odstrašujúci prostriedok,“ dodal minister.

Viac o téme: Vladimír PutinVojna na UkrajineRadosław Sikorski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu