Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Belgický parlament prijal odporúčania k prípadom sexuálneho zneužívania v cirkvi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay)

BRUSEL - Vyšetrovacia komisia dolnej komory belgického parlamentu, ktorá bola poverená vyšetrovaním prípadov sexuálneho zneužívania v rámci katolíckej cirkvi i mimo nej, vo štvrtok jednomyseľne schválila 137 odporúčaní. Patrí medzi ne vytvorenie odborného strediska pre objasňovanie a riešenie takýchto prípadov, funkčnejší systém odškodňovania a ustanovenie pamätného dňa obetí sexuálneho zneužívania. Na správu tlačovej agentúry Belga upozornil spravodajca TASR.

Belga v tejto súvislosti pripomenula, že Najvyššia súdna rada nedávno vydala kritickú správu o tomto rozsiahlom vyšetrovaní, v ktorej poukázala na nefunkčné postupy. Zároveň uviedla, že nie sú žiadne dôkazy o tlaku cirkvi na domáci justičný systém.

archívne video

Veľkonočná nedeľa je symbolom hojnosti (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Parlamentná komisia zodpovedná za vyšetrovanie prípadov sexuálneho zneužívania v rámci cirkvi a mimo nej vrátane súdneho zaobchádzania s takýmito prípadmi začala sériu vypočúvaní vlani v novembri. Stalo sa tak po zverejnení dokumentárneho televízneho cyklu "Godvergeten" (Bohom zabudnutí) vo flámskej verejnoprávnej televízii VRT.

Autori cyklu dali priestor obetiam sexuálneho zneužívania v rámci katolíckej cirkvi a ich svedectvám o vynútenom mlčaní a strachu, ale aj o tom, ako si páchatelia získali dôveru rodín a následne ju zneužili. Flámski biskupi v reakcii na dokumentárny cyklus vyhlásili, že sú dotknutí autentickosťou svedectiev, závažnosťou spáchaných činov a utrpením obetí. Zdôraznili, že za 30 rokov sa cirkev poučila.

Viac o téme: BelgickoZneužívanieParlamentCirkev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu